Afbeelding
Foto:

Energietransitie krijgt steeds meer vorm

Een van de onderwerpen die regelmatig terugkeert op de (lokale) politieke agenda is de energietransitie (het vervangen van olie en aardgas door zonne- en windenergie en grondwaterbronnen). Met het afsluiten van het klimaatakkoord in Parijs in 2015, heeft de Nederlandse regering zich verbonden aan het drastisch beperken van de uitstoot van CO2. Dit is nodig om klimaatverandering een halt toe te roepen. Als Algemeen Belang Laarbeek (ABL) onderschrijven we de noodzaak. Ook in Laarbeek zullen we een bijdrage aan deze beperking moeten leveren om onze kinderen en kleinkinderen niet met een onomkeerbaar probleem op te zadelen.

Afgelopen donderdag is in de commissie Algemene Zaken uitgebreid over de energietransitie gesproken. In de regio Eindhoven werken we met buurgemeenten samen aan de Regionale Energie Strategie (RES). Dit plan gaat een leidraad zijn voor hoe we in 2050 overgestapt moeten zijn naar “schone” energie. Dit is geenszins een vrijblijvend project, we zijn als regio verplicht een plan in te leveren. Pakken we geen actieve rol, zoals wel eens in de Laarbeekse politiek wordt voorgesteld, dan zullen de keuzes voor ons worden gemaakt. Als ABL willen we dit niet. Ongewenste ontwikkelingen met veel impact voor onze inwoners kunnen dan opgelegd worden.

We zien dat er goede ontwikkelingen gaande zijn. Naast windmolens en zonneparken, die een eerste aanzet moeten geven tot het beperken van de CO2-uitstoot, wordt er ook verder gekeken naar andere duurzame oplossingen. Termen als aquathermie en zonthermie zijn niet vreemd meer.

We hebben ook wat kritische noten laten horen. Zo wordt de zienswijze op de RES op ons initiatief aangepast qua gebruik van biomassa. Wij zijn van mening dat het opstoken van bomen, die gekapt zijn in Noord-Amerika en de Baltische staten, niet duurzaam is en daarom een lagere prioriteit verdient. Daarnaast hebben we aandacht gevraagd voor het toepassen van waterstof om huizen te verwarmen. Dit is een veelbelovende techniek.

Het tweede punt waar we opmerkingen over hebben geplaatst is de communicatie naar u. Wij zijn er van overtuigd dat de plannen alleen maar kunnen slagen op het moment dat u meegenomen wordt in de plannen. Zo staat er in Mariahout al het een en ander op stapel. Door de coronacrisis is communicatie lastig gebleken, maar het college van Burgemeester en Wethouders heeft aangegeven dat communicatie een speerpunt is en blijft. Dat is belangrijk. De energieomslag is allerminst een vrijblijvende operatie die iedereen geld gaat kosten. Daarom is het belangrijk dat we ieders belang goed mee blijven nemen. Wij zullen de focus hier op blijven houden.

Algemeen Belang Laarbeek