Praatprogramma moe!

Ik ben net terug van vakantie en heb een fijne tijd in Tsjechië gehad, een vakantieland met een schitterende natuur, veel pittoreske plaatsjes en waar je met z’n vijven nog voor een kleine vijftig euro uitgebreid kunt eten en drinken. Maar daar wil ik de trouwe lezer van mijn rubriek niet mee lastig vallen, wel met iets wat mij ook voor mijn vakantie al vaker en vaker irriteerde nl. onze Nederlandse praatprogramma’s.

Als ik de dagelijkse kijkcijfers zie scoren programma’s als Op1, M, Beau en Jinek veel zeg maar erg veel kijkers. Als ik het zo ooit in de kringen waar ik verkeer hoor, ook veel mensen van mijn leeftijd. Met een uitgekiende strategie van een megaredactie die altijd weer gespreksstof vinden en met presentators met natuurlijk ‘oortjes’ in het gehoor om de gesprekken nog smeuïger te maken valt de ene deskundige over de ander en iedereen weet het maar beter. Alles moet gedaan worden om zo’n hoog mogelijke kijkcijfers te halen. Ik word hier zo moe van…

Ons pap zegt altijd “als je iets niet wilt zien, d’r zit toch een knop op de televisie. Ge kunt um toch afzetten…”. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt.

Een mooi en eigenlijk geen mooi voorbeeld is wat er een paar weken gebeurde bij Veronica Inside, het voetbalprogramma waar Genee, Derksen en van der Gijp al dollend en satirisch het voetbal in de wereld belichten. Bij gebrek aan praatstof gaan ze het dan ook over andere zaken hebben als de Zwarte Piet discussie. Dit veroorzaakte een ware rel in Nederland doordat Derksen een (volgens mij) van te voren bedachte grap over Zwarte Piet de ether in gooide. Helemaal ongepast en niet in het programma thuishorend, maar natuurlijk wel goed voor de kijkcijfers. Misschien dat de reacties op internet ook nog aangewakkerd zijn door Veronica zelf. Ik weet het niet meer…

Wat ik wel weet is dat ik onze pap zijn advies ga volgen. Ik ga eerder die uitknop van de televisie hanteren zodat ik niet meer hoef aan te horen hoe de ene deskundige de andere wil overwinnen en dan ook nog even moet vernemen dat hij of zij toevallig ook een boek heeft uitgebracht. Ik hoop dat vele dit voorbeeld volgen dan krijgen we misschien een keer goede tv, maar dat zal wel een illusie zijn.