Afbeelding
Foto:

Jong PNL-motie maakt Laarbeekse woningmarkt toegankelijker voor starters

Jong PNL-motie maakt Laarbeekse woningmarkt toegankelijker voor starters

Op het moment van schrijven staan er in Laarbeek slechts twéé woningen te koop voor een bedrag onder twee ton. Beide woningen zijn al verkocht onder voorbehoud. Om starters te helpen met de aankoop van hun eerste woning, is de zogenaamde starterslening in het leven geroepen. Deze lening biedt een kleine aanvulling op een verstrekte hypotheek, om zo het gat tussen de hypotheek en de koopsom van een woning te dichten.

De Verordening Starterslening in Laarbeek is vastgesteld in 2014. In deze verordening staan alle voorwaarden opgenomen waar starters aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een starterslening, zoals de maximale koopsom van de woning. Helaas betekent dit dat de huizenprijzen in de verordening ook uit 2014 stammen. De maximale koopsom om in aanmerking te komen voor een starterslening bedraagt op dit moment slechts € 194.000, waardoor er in de huidige woningmarkt nog nauwelijks woningen in aanmerking komen.

Jong PNL vindt het belangrijk dat starters hun eerste woning kunnen kopen in onze gemeente. Daarom hebben we op 22 juni technische vragen gesteld aan de wethouder over de starterslening. Daarna hebben we een motie opgesteld om de starterslening te actualiseren, door onder andere de koopsom omhoog bij te stellen en deze zo mogelijk te indexeren. Deze motie is unaniem aangenomen in de raadsvergadering van 2 juli, waardoor de starterslening hopelijk snel toegankelijk wordt voor meer starters!

Ben jij als jongere of jongvolwassene geïnteresseerd in politiek en lijkt het je leuk om mee te praten over zulke onderwerpen? Stuur ons dan een berichtje op Facebook of per e-mail naar jong@pnllaarbeek.nl!

Jong PNL