Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Koninklijke onderscheiding voor Coen Verbakel

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto: Joost Duppen

Lieshout – Coen Verbakel is op vrijdag 21 augustus in het Dorpshuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Als vrijwilliger heeft hij zich voornamelijk ingezet voor de Laarbeekse jeugd. Burgemeester Frank van der Meijden reikte deze onderscheiding in naam van de Koning uit.

Uitreiking
In de grote zaal van het Dorpshuis zitten tientallen gasten verspreid. Sommigen hebben bloemen onder hun stoel liggen. Het wachten is op de burgemeester die het woord doet. Even later komt hij met drie wethouders de zaal binnengelopen. Iedereen wacht geduldig af.

Coen Verbakel betreedt een aantal minuten later de ruimte. Tot zijn grote verbazing zingen alle aanwezigen ‘lang zal hij leven’. Best bijzonder, want Coens verjaardag is alweer twee maanden geleden geweest. De burgervader staat bij de microfoon en roept de 'jarige' naar voren. Na een lange speech is het moment daar en wordt het lintje opgespeld. Van der Meijden mag vanwege de coronamaatregelen deze eer niet vervullen en dus is de taak aan Coens vrouw Ingeborg. Zij speldt het geschenk op zijn trui waarna een groot applaus volgt. Coen is niet alleen 40 jaar, maar nu ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Na afloop van de toespraak is er de gelegenheid voor een felicitatie en een bloemetje.

Reactie
Even later spreekt de vrijwilliger over zijn beloning. In het verleden maakte hij weleens de opmerking “Wanneer krijg ik mijn lintje nou?”, en vandaag is het gebeurd. Coen: “Ik ben erg blij dat ik waardering heb gekregen voor het werk dat ik heb gedaan in Laarbeek. Mijn familie en vrienden hebben mij om de tuin geleid. Ik ben in juni 40 geworden en daarvoor ben ik vandaag alsnog naar het Dorpshuis toe gelokt. Dat is wel een erg mooie dubbele verjaardag.” Hij grapt allereerst nog dat hij het lintje dagenlang gaat dragen, maar hij wil er eigenlijk heel zuinig op zijn. De onderscheiding krijgt een mooie plek ergens in huize Verbakel.

Oeuvre als vrijwilliger
Al op 15-jarige leeftijd zet Coen zich in voor de Laarbeekse samenleving. Dit jaar is een jubileumjaar voor hem vanwege zijn 25-jarig vrijwilligerswerk bij Kindervakantieweek Lieshout. Na drie jaar meegeholpen te hebben als vrijwilliger wordt hij in 1998 bestuurslid. Een paar jaar later promoveert hij zelfs tot voorzitter van de stichting. Onder zijn voorzitterschap verdubbelt het aantal deelnemers van de kindervakantieweek.

Bij Scouting Lieshout-Mariahout is hij ook geen onbekende. Van 2002-2007 is Verbakel daar actief als speltakbegeleider en bestuurslid. Hij is betrokken geweest bij het bouwen van een nieuwe blokhut, waardoor het ledental is gegroeid.

Coen verhuist naar Beek en Donk en helpt mee met het Buurtinitiatief Voorbeemd. Hij heeft een bijdrage geleverd met de herinrichting van de buurtspeeltuin en de jaarlijkse Burendag.

Na een aantal jaar komt Coen terug naar Lieshout. Hier wordt hij bestuurslid en uiteindelijk voorzitter van Buurtvereniging RCCH. Er worden onder zijn leiding jaarlijks zo’n zes activiteiten georganiseerd waaronder Halloween en Burendag.

Coen is sinds 2018 regelmatig als vrijwilliger/maatje met een jeugdcliënt van ORO Laarhuys op stap.