Een bezoekje aan Het Speelhuis voelt fijn en vertrouwd
Een bezoekje aan Het Speelhuis voelt fijn en vertrouwd Foto: Erik de Brouwer

Creativiteit alom in najaarsprogramma Het Speelhuis en de Cacaofabriek

De culturele wereld staat voor een uitdaging: van podia tot producenten via makers naar publiek. Tóch kruipt het creatieve bloed waar het niet gaan kan. Bij zowel Het Speelhuis als De Cacaofabriek piept een programma tevoorschijn dat deze periode op een karakteristieke en kleurrijke manier markeert.

"Het maakt me trots dat we op beide plekken een gevarieerd en inspirerend programma in petto hebben’’, vertelt directeur Jochem Otten. "We gaan creatief om met de beperkingen die er zijn.’’ Zo presenteert Het Speelhuis dit najaar flink wat dubbelspelingen (twee voorstellingen op een avond), producties die in groepsgrootte zijn teruggebracht én zelfs activiteiten die via streaming vanuit huis beleefd kunnen worden. Ook De Cacaofabriek past het programma aan naar de huidige maatregelen. Zo huisvesten de filmzalen een kleiner publiek, zijn de concerten intiemer en wordt in de expositieruimte een vaste looproute gehanteerd.

Op het podium
Dit najaar staan publiekstrekkers als Youp van ’t Hek, Postmen, Igone de Jongh en Brandweerman Sam naast onderzoekende makers als Nederlands Blazers Ensemble Leineroebana, Johannna ter Steege, De Dansers, John Buijsman en Jakop Ahlbom in Het Speelhuis. Voor de kleinste theaterfanaten zijn er KinderTheaterfestivals in vakantietijd met bijvoorbeeld Belle en het Beest – de musical (4+) en Poppenkast op Zondag (2+). De kaartverkoop voor dit nieuwe programma start op zaterdag 29 augustus vanaf 11.00 uur.

De Cacaofabriek draait allerlei films én opent een nieuwe expositie. In ‘Tussenhuids’ delen zes Nederlandse en Belgische exposanten hun interesse in de technische gelaagdheid en illusionistische dieptewerking van het schilderij. Op het poppodium staan intieme concerten van artiesten als Nol Havens, Voltage, Rosemary & Garlic en Toontje Lager.

Fijn en vertrouwd
Sinds de uitbraak van het coronavirus schakelen Het Speelhuis en De Cacaofabriek continu op de actualiteit. "We zijn erop ingericht om te kunnen meebewegen met regelgeving en mogelijkheden’’, vertelt Otten. "We houden ons aan alle protocollen, maar het voelt fijn en vertrouwd.’’

Voor de zomer bleek al dat ook de bezoekers van beide culturele hotspots dit zo ervaren. "Het is fantastisch dat mensen weer even het gevoel hadden dat alles normaal was’’, glundert Otten. Hij kijkt dan ook uit naar aankomend seizoen. "Met juweeltjes op het programma en extra aandacht voor elkaar staat ons hoe dan ook een bijzonder najaar te wachten. Kleiner en exclusiever wordt het niet.’’