Thomas (r) loopt een dag mee met BOA Nico
Thomas (r) loopt een dag mee met BOA Nico Foto:

Thomas (9) loopt een dagje mee als BOA

Hondenpoep verpest lekker voetballen

Tekst en foto's: Marie-Christine van Lieshout

Beek en Donk – Samen met vriendjes voetballen eindigt regelmatig met stinkende smurrie onder schoenen. Na een brief aan burgemeester Van der Meijden mocht Thomas Verhoeven (9) zijn probleem komen bespreken. Het gesprek resulteerde in een middag op pad met BOA Nico van Dartel om te controleren of de regels rondom uitlaten van honden worden nageleefd.

Heldere afspraken rondom uitlaten honden
Hondenpoep, een sexy onderwerp is het niet, toch is het voor veel mensen een bron van grote ergernis. Niet alleen Thomas loopt tegen dit probleem aan. Op veel plekken in Nederland ruik je de weeïge lucht van hondenstront. De afspraken in Laarbeek zijn heel helder. Een hond moet aangelijnd zijn. Degene die de hond bij zich heeft moet een middel bij zich hebben om poep op te ruimen. Als het dier zijn behoefte doet, moet dit direct opgeruimd worden. “Het is het moeilijkste wat er is”, vertelt Nico van Dartel, “het gedrag van mensen positief beïnvloeden.” Daarom gaat hij samen met Thomas een middagje de drie punten controleren. Bewapend met uitdraaien van de geldende regels hoopt het tweetal het geheugen van hondenbezitters op te frissen.

Sociale controle is moeilijk
Met een stralende lach stapt Thomas, gekleed in een speciaal hesje met daarop 'Handhaving', in de dienstauto. Met knipperende lampen vertrekken ze richting basisschool Het Klokhuis, de plek waar Thomas altijd voetbalt. Vooraf bespreken ze samen hoe ze mensen het beste kunnen benaderen. Bekeuren of waarschuwen? Thomas zuigt de informatie op. Zijn droom om politieagent te worden komt nu al een beetje uit. Nico is onder de indruk van de motivatie van zijn duo-partner. Het is op straat toch anders dan in de praktijk. Al snel wordt het duo aangesproken door buurtbewoners die aangeven dat poep een groot probleem is. Sociale controle is moeilijk, aanspreken van daders helpt lang niet altijd. Vaak resulteert een opmerking in een woordenwisseling. De controle van de BOA en zijn assistent wordt dan ook positief ontvangen.

Nuttige middag
Na een drukke middag met veel praten en observeren komt het tweetal terug in het gemeentehuis om de burgemeester te informeren. Hondenpoep heeft weer aandacht gehad en er is een bekeuring uitgedeeld voor een loslopende hond. Twee mensen die een waarschuwing kregen letten voortaan beter op en hopelijk geeft de inzet van het tweetal wederom een signaal af naar de gemeenschap; Neem je verantwoordelijkheid. Thomas deed het prima en krijgt als beloning een diploma als hulp-BOA en heeft een ervaring die hij nooit meer zal vergeten.

Afbeelding