Per 1 augustus zijn De Brukelum en de Heindert in Aarle-Rixtel gefuseerd. De school heet nu 'Breinplein'
Per 1 augustus zijn De Brukelum en de Heindert in Aarle-Rixtel gefuseerd. De school heet nu 'Breinplein' Foto: Mark Barten

Blije gezichten nu scholen weer begonnen zijn

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Mark Barten

Laarbeek - Daar stonden ze dan, afgelopen maandag. Broodtrommel gevuld, drinkfles vol. Rugzak om. Nette kleren aan en de haartjes weer mooi in de plooi. Voor alle Laarbeekse basisschoolkinderen kwam er afgelopen maandag een einde aan zes weken zomervakantie. Een nieuw schooljaar, nieuwe uitdagingen staan voor de deur.

Maar toch is het anders dan anders. Het ‘nieuwe’ normaal blijft wennen voor velen. De kleinste kinderen kunnen wel naar school gebracht worden, maar het afscheid nemen gebeurt op afstand. De scholen waar de ouders voorheen hun kinderen nog naar de klas mochten brengen, weren de papa’s en mama’s nu. Alles vanwege de coronamaatregelen. Begrijpelijk, maar voor veel kinderen ook wel wennen. Natuurlijk, in de periode voor de zomervakantie was het ook al zo. Maar door de zomervakantie konden veel kinderen voor even (deels) afstand nemen van de coronaperikelen.

Nu de schooldeuren weer geopend zijn moeten de kinderen weer in het dagelijkse gareel gaan lopen, zo goed en zo kwaad als dit kan. Afscheid nemen van papa en mama gebeurt buiten de schoolpoorten. Leerkrachten begeleiden de kinderen naar de klassen, waar desinfectie-flesjes voortaan bij de standaard uitrusting horen.

Maar gelukkig, de meeste kinderen straalden maandag toen ze weer op pad mochten naar hun school. Het weerzien met vriendjes en vriendinnetjes, de lievelingsjuf en meester die gemist werden. En ook bij veel ouders verscheen er maandag weer een glimlach op de gezichten. Op de eerste plaats zorgt een vrolijk kind altijd voor een glimlach, maar ook het feit dat voor veel ouders in huis de rust terugkeert overdag zorgt voor optimisme. Het kabinet adviseert nog altijd om waar mogelijk zoveel als het kan thuis te werken. Tijdens de vakantieperiode, met thuisspelende kleine kinderen om je heen, was dit niet altijd een vanzelfsprekendheid. In menig huis zal er wel een keer gevloekt zijn. Liepen de spanningen logischerwijs wat op. Voor niemand is dat leuk. Nu we allemaal zo goed mogelijk weer ons normale ritme na de vakantie oppakken, zorgt dit bij iedereen voor blije gezichten.