Eerlijk of niet eerlijk!?!

Ik sprak laatst een vrouw en die gaf aan het niet eerlijk te vinden dat zij als best wel welgestelde zoveel “zelf” moest betalen en dat mensen met een minder inkomen alles maar krijgen! Ik zei tegen haar dat ik hier best wel een Senioritis en kon weiden en dat doe ik nu dus ook met de titel “eerlijk of niet eerlijk”.

Nederland is een welvarend land en eigenlijk zijn we groot geworden door de generaties voor ons die ons land hebben gemaakt tot het land wat het nu is. Ons land heeft solidariteit hoog in het vaandel staan. Deze solidariteit kenmerkt zich o.a. door het betalen voor de zorg in Nederland. We betalen allemaal een basisbedrag en daarvoor krijgen we goede zorg. Je kan je bijverzekeren en dan krijg je wat extra’s maar in principe krijgt iedereen die het nodig heeft deze zorg.

Onze zorg wordt echter duurder en duurder en de laatste jaren moet steeds meer bijbetaald worden om het “zorgpotje” goed gevuld te houden. Verder wordt iedereen ouder en ouder en dat brengt ook steeds meer kosten met zich mee. De mensen met de dikste portemonnee betalen de hoogste eigen bijdrage, mensen die het niet zo breed hebben betalen het minst.

Stel: Ik heb mijn hele leven hard gewerkt, zuinig geleefd, een eigen huis gekocht en een mooi spaarcentje opgebouwd. Mijn vriend heeft altijd een losbandig leven geleid, al zijn geld uitgegeven aan de mooie dingen in het leven, en heeft nu een huurhuisje dat hij net kan betalen.

Nu we wat ouder zijn hebben we allebei zorg nodig. Omdat ik een redelijk vermogen en inkomen heb moet ik een hoge eigen bijdrage betalen gerelateerd aan mijn inkomen mijn vriend met zijn lage inkomen krijgt deze zorg bijna gratis. Eerlijk of niet eerlijk?

We hebben ook allebei een huishoudelijke hulp nodig. Mijn vriend had al een hulp via de gemeente, hij betaalt hiervoor de vastgestelde lage eigen bijdrage per maand. Ik had een “zwarte” poetsster die heb ik ontslagen en krijg nu ook diezelfde huishoudelijke zorg net als mijn vriend voor datzelfde lage bedrag.

Op dit voorbeeld na dragen in Nederland de mensen met de zwaarste schouders ook de zwaarste lasten. Eerlijk of niet eerlijk, U zegt het maar!?!