Dion (l) en Anouk (r)
Dion (l) en Anouk (r) Foto: Mark Barten

“Ik wil mensen een geluksmoment bezorgen”

Tekst: Mariëlle de Beer
Foto: Mark Barten

Mariahout – Als klein meisje was ze al weg van kostuums en baljurken en het was dan ook logisch dat ze naar de modevakschool ging. Maar daar bleef het bij want Dion Vereijken startte met man Harold hun eigen zaak. Maar nu is ze tóch weer even een beetje dat kleine meisje want Dion heeft een eigen (pas)ruimte vol met trouwjurken en ander moois. Haar doel? Andere mensen blij maken!

Spontaan ontstaan
“Toen een goede vriend van Harold twee jaar geleden overleed en Harold en ik erg betrokken raakten bij zijn familie, kwam ter sprake dat zijn zus honderd bruidsjurken op zolder had hangen, welke ze graag wilde ‘doneren’ aan me. Het was oorspronkelijk haar idee om hier fotoshoots mee te gaan doen maar dat was door de jaren heen nog niet gelukt. Ik heb altijd al iets met bruids- en galakleding willen doen, dus ik nam ze dankbaar van haar over. Ik had nog geen flauw idee wat ik er precies mee wilde gaan doen maar ik werd er blij van, zoveel wist ik wel. We hebben gelijk een mooie plek gecreëerd waar ze konden hangen en waar ruimte is om te passen.”

“Het is toch iets speciaals”
Niet lang nadat Dion haar bruidshoek heeft ingericht, krijgt ze het afschuwelijke bericht dat vriendin Carla van Goor ongeneeslijk ziek blijkt te zijn en zal komen te overlijden. “En toen kreeg ik ineens een ingeving en heb ik de stoute schoenen aangetrokken”, vervolgt Dion. “Tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van Carla en haar man Bart, heb ik hun dochter Anouk aangesproken en haar gevraagd wat ze ervan zou vinden om in een trouwjurk gehesen te worden in het bijzijn van haar familie. Niet alleen om Carla een mooie avond te bezorgen maar ook om mooie herinneringen te maken samen, want je dochter zien in een trouwjurk is toch iets speciaals.” Anouk reageert gelijk enthousiast en er wordt een avondje gepland.

Even niet ziek-zijn
“Ik hoefde niet lang na te denken toen Dion me haar idee voorlegde”, vertelt Anouk. “Ik wilde nog helemaal niet bezig zijn met afscheid nemen en mama ook niet. Samen met mijn vriend Jop en ons pap en mam ben ik een maand later naar Dion gegaan. Het was zo’n mooie avond. Niet statisch maar heel ‘gewoon’ en we hebben ontzettend gelachen. Mama vond het leuk om de allerlelijkste jurken uit te kiezen. En ik maar passen… Ze hoefde even niet bezig te zijn met ziek zijn en dat was zoveel waard. Papa heeft heel veel foto’s gemaakt. Die heeft mama daarna nog wel honderd keer teruggekeken. Eén van de foto’s is later samen met een bijpassend gedicht verwerkt in een herinneringsboekje voor mama.”

Een avond met een lach en een traan
Dion luistert – zichtbaar aangeslagen – als Anouk vertelt. “Wat er gebeurde, gebeurde er”, reageert ze, “gewoon op zijn boerenfluitjes. Ik kende Carla al vanaf onze vriendentijd, het was zo’n bijzonder mens en het was fijn om haar die avond zo te zien stralen. Achteraf gezien helemaal want vier weken later was Carla er al niet meer. Het was intiem, persoonlijk en luchtig; een avond met een lach en een traan.”

Iets kunnen betekenen voor een ander
Na de avond met Carla heeft Dion een tijd lang niet in de pasruimte kunnen zijn. “Te veel emotie en te veel herinneringen”, legt ze uit. “Maar nu is het tijd om ook andere mensen blij te maken en wensen in vervulling te laten gaan. Ik heb geen commercieel doel.

Het zijn ook wat oudere jurken (waar overigens niets aan mankeert) en het gaat puur om de beleving. Trouwjurken passen is al een belevenis op zich! Ik heb een vriendin van 92 jaar oud. Ze is alleenstaand en nooit getrouwd geweest. Ook haar wil ik een keer in een trouwjurk hijsen. Alleen heb ik vooral veel kleine maatjes en geen grotere maten. Maar ik denk ook aan een instelling voor dementerende ouderen waar een bruidsmodeshow gehouden kan worden of aan mensen met een verstandelijke beperking die in de onecht trouwen en die met een echte bruidsjurk een hele mooie dag kunnen beleven. Iedereen met een bijzondere wens is van harte welkom (en trouwjurken in wat grotere maten eventueel ook)!”

Heb jij een bijzondere wens? Mail Dion via dion@haroldvereijken.nl.

Anouk paste tijdens een speciale avond trouwjurken in het bijzijn van haar moeder Carla (l)