Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Met Misdaad Anoniem de ondermijning te lijf gaan

Tekst: Daan Daniëls
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek - De aanpak van ondermijning staat in Laarbeek al hoog op de agenda. Maar het kan altijd beter. Anonieme meldingen van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals hennepkwekerijen, illegale prostitutie, afvaldumpingen en misstanden rond arbeidsmigranten, komen voortaan rechtstreeks op het bordje van de zes Peelgemeentes. Hiermee kunnen zij nog gerichter met het Peelland Interventie Team misstanden aanpakken.

Hiervoor hebben de zes Peelgemeentes, Helmond, Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren deze week een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gemeentehuis in Laarbeek. Het gaat om een proef van een jaar.

Verdachte zaken die anoniem gemeld worden bij Misdaad Anoniem, gaan nu alleen nog naar de politie. Die moet dan inschatten welke tips zij aan kunnen pakken. Maar zaken die voor de politie niet direct interessant zijn, kunnen voor gemeentes wel heel waardevol zijn. Bestuursrechtelijk kunnen burgemeesters bijvoorbeeld drugspanden sluiten. Doordat anonieme tips nu ook rechtstreeks bij de gemeentes zullen komen, kunnen deze nog sneller en gerichter optreden tegen ondermijnende criminaliteit. "Het wordt altijd gewaardeerd als zaken gemeld worden die het daglicht niet kunnen verdragen. Gezamenlijk willen we optrekken tegen criminaliteit en dit is daarin een volgende stap”, gaf burgemeester Frank van der Meijden bij de ondertekening aan. "We hopen dat de drempels om zaken te melden worden verlaagd.”

In Nederland zijn inmiddels zo’n 110 gemeenten aangesloten bij Misdaad Anoniem. De zes Peelgemeentes sluiten zich daarbij aan. Daarbij spreken ze ook de verplichting uit om capaciteit beschikbaar te stellen om de binnenkomende meldingen aan te pakken.

"Met de hele Peel willen we uitstralen dat hier geen plek is voor ondermijning. Daarom pakken we het gezamenlijk aan. Criminelen denken namelijk niet in gemeentegrenzen, dus dat moeten wij ook niet doen”, gaf de Helmondse burgemeester Elly Blanksma nog aan.

Afbeelding