Het Arlington-carillion klaar voor vertrek
Het Arlington-carillion klaar voor vertrek Foto:

Open Monumentendag: Klokkengieterij houdt open huis

Aarle-Rixtel - Ondanks de coronaperikelen ziet de Aarlese heemkundekring toch kans om ook dit jaar weer aandacht te schenken aan Open monumentendag.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september is de monumentale klokkengieterij van Petit&Fritsen namelijk te bezichtigen. De bedrijfsactiviteiten van deze klokkengieterij werden in 2014 weliswaar overgeheveld naar Eijsbouts in Asten, echter de klokkengieterij zelf is nog volledig in takt gebleven. Grote blikvanger is de grote unieke houtgestookte gietoven, waarmee klokken werden gegoten van 2500 tot 10.000 kilo. De heemgidsen kunnen er prachtig over vertellen. Aan de hand van levensgrote modellen wordt het productieproces verduidelijkt. Tijdens deze open dagen is er ook een bijzondere expositie ingericht over het zogenaamde 'Netherlands Carillon'. Dit carillion werd in 1952 namens het Nederlandse volk aan de Verenigde Staten geschonken, als dank voor de verleende hulp gedurende de Tweede Wereldoorlog én de Marshallhulp die Nederland na die oorlog ontving. Het eerste klokje van het carillon met de naam Marijke, zou op 4 april 1952 door koningin Juliana overhandigd worden aan president Truman, maar door een fout van de Nederlandse ambassade was het zoekgeraakt. Het carillon stond tussen 1954 en 1960 op West-Potomac Park in Washington D.C. Daarna kreeg het een plaats naast Arlington National Cemetery in Washington.

Deze beiaard met 49 klokken, werd vervaardigd door de toenmalige drie klokkengieterijen, Van Bergen uit Heiligerlee, Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel en Eijsbouts uit Asten. Het werd geïnstalleerd ineen e stalen klokkentoren die werd ontworpen en geconstrueerd door Petit en Fritsen. Momenteel wordt het carillion gerestaureerd bij Eijsbouts in Asten.

Tijdens de openstelling is van dit carillion - en alles daaromheen - onder meer uniek fotomateriaal te zien.

De klokkengieterij is zowel op zaterdag als zondag tussen 12.00 en 17.00 uur geopend. Bezoekers worden (om het half uur) in kleine groepjes en op gepaste afstand rondgeleid.