Afbeelding
Foto:

Duurzaam Wonen Laarbeek

Woning ventileren vanwege corona?

Duurzaam Wonen Laarbeek

Woning ventileren vanwege corona?

Laarbeek - De discussie over de invloed van aerosolen op de verspreiding van het Covid-19-virus heeft ertoe geleid dat bepaalde mensen zich zorgen maken over de ventilatie van hun huis. Maar volgens experts is het niet echt nodig om je eigen huis coronaproof te ventileren. Ventileren bij een gezin dat zich niet aan de anderhalvemeterregel hoeft te houden, is in dat opzicht overbodig.

Toch is een goede ventilatie wél van groot belang voor je gezondheid. De lucht in huis raakt namelijk op allerlei manieren vervuild met gassen en fijnstof. Bronnen hiervan zijn onder andere: uitgeademde lucht, koken en bakken, open haard, nieuw aangeschafte spullen en roken. Vervuilde lucht kan diep in de longen dringen en kan - vooral bij kinderen en ouderen - leiden tot luchtweg- en longaandoeningen, astma en hart- en vaatziekten.

Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen. In het merendeel van de woningen is de ventilatie niet in orde. Veel mensen dichten naden en kieren om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is op zich slim, maar dan moet je er wel voor zorgen dat er voldoende verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.

Enkele tips:
• Laat ventilatieroosters altijd open; dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent
• Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger
• Zorg dat de lucht in huis kan doorstromen. Laat onder deuren in huis minstens 1,5 cm ruimte vrij
• Zorg voor extra ventilatie in de keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.

Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dan kun je bij Duurzaam Wonen Laarbeek gratis een CO2-meter lenen die je een tijdje in de woonkamer en slaapkamers zet. Je ziet dan wat de kwaliteit van de lucht is als je alleen of met meer mensen in de woonkamer bent en als je naar bed gaat en wakker wordt. Is het CO2-gehalte langdurig of veelvuldig te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed en vanaf 1200 ppm is de kwaliteit ronduit slecht.

Wil je meer weten over ventilatie of duurzaamheid? De vrijwilligers van Duurzaam Wonen Laarbeek helpen je graag. Kijk op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl en mail hen gerust voor het maken van een afspraak.