Jos van den Heuvel
Jos van den Heuvel Foto: Joost Duppen

Koninklijke onderscheiding voor Jos van den Heuvel

Tekst: Martin Prick
Foto: Joost Duppen

Aarle-Rixtel - Voor zijn tomeloze inzet in diverse verenigingen wordt Jos van den Heuvel op zaterdag 19 september benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau namens de koning in het bijzijn van maar liefst twee burgemeesters.

Icoon
Het veld van het Onze Lieve Vrouwegilde ligt er zonnig bij als op de jaarlijkse teerdag een kleine delegatie acte de présence komt geven. In de toespraak van burgemeester Van der Meijden van Laarbeek worden de verdiensten van Jos genoemd. Hij zet zich al 40 jaar in als bestuurder van en vrijwilliger voor het gilde. Hij is sinds 1998 tot nu toe voorzitter. Naast de opleiding van de vendeliers, die hij al vanaf 1981 mede verzorgt is hij een goede schutter en daarom al drie keer koning en in het seizoen 2013-2014 zelfs Laarbeekkoning. Daarnaast is Jos 15 jaar bestuurslid geweest van de kring Peelland en bij zijn afscheid benoemd als erelid. Jos is al gefêteerd als jubilaris in de afgelopen dagen, want hij is 50 jaar lid van het gilde. Zaterdag gaat de eer vooral naar hem, maar dat weerhoudt burgemeester Van der Meijden er niet van om ook de andere jubilarissen op een ‘Grapperhausbestendige’ manier van een flesje met inhoud te voorzien. Nadat de versierselen zijn opgespeld is het gebruikelijk dat een bos bloemen wordt aangeboden. Natuurlijk vormt dat in deze Coronatijd een extra (zoals dat tegenwoordig zo mooi heet) uitdaging. De burgemeester heeft voor dit probleem een leuke oplossing gevonden door dochter Sanne te vragen namens hem de bloemen met een kus te overhandigen. Hij noemt in zijn toespraak Jos een ‘icoon van onze samenleving’.

Bijzondere band
De kring Peelland is met een delegatie aanwezig om hun erelid te feliciteren. Naast de al genoemde burgemeester van Laarbeek is ook de burgemeester van Deurne, Wilco Mak, aanwezig met zijn vriendin en drie bodes van de gemeente Deurne. Jos is namelijk ook bode en collega van Dirk, Ron en Gertie. “Hij is onze nestor”, zegt Dirk niet zonder ontzag. “Het is een bijzondere gebeurtenis en daarom ben ik ook hier”, legt burgemeester Mak uit. “Mensen kijken vaak erg licht tegen het vak van bode aan, ze moeten er altijd zijn, maar zó op de achtergrond, dat het niet opvalt.” Hij overhandigt een cadeautje en feliciteert Jos met een ‘box’. Namens het Oranjecomité voert Leo Lucassen het woord. Hij hecht erg aan een goede verstandhouding met het Gilde en roemt de bijzondere band die er bestaat tussen het comité en het Gilde. Daarna kan het feest beginnen, want de formele zaken zijn nu afgehandeld.