Afbeelding

Kiosk gaat niet weg

Plan centrumontwikkeling Heuvel Lieshout

Woensdag 16 september werd in de Commissie Ruimtelijk Domein een presentatie verzorgd over de voorgenomen herontwikkeling van de omgeving van de Heuvel in Lieshout. Het CDA Laarbeek heeft de afgelopen 5 jaar diverse malen aandacht gevraagd voor de vele leegstand aan de Heuvel. Daartoe is deze problematiek opgenomen in de Structuurvisie van Laarbeek, mede om de leefbaarheid en aantrekkingskracht van Lieshout te versterken.

Aangezien de gemeente geen eigenaar van de betreffende gronden is en de markt het liet afweten heeft de gemeente zelf het initiatief genomen om samen met een vastgoedmakelaar, die gespecialiseerd is in centrumontwikkeling te komen tot de volgende oplossing: Verhuizing van de Jumbo naar het studiegebied en deze samen te ontwikkelen met extra ruimte voor andere winkels of dienstverlening, voor 20 appartementen en voor bijbehorende parkeervoorzieningen. Een bijkomend positief effect van de verplaatsing van de supermarkt, is dat de winkelvoorziening in de naaste omgeving komt van de concentratie ouderenhuisvesting in Lieshout. De huidige (dan vrijkomende) locatie van de Jumbo biedt dan mogelijkheden tot woningbouw. Het CDA Laarbeek heeft inmiddels vele positieve reacties ontvangen op deze voorgestelde ontwikkeling. Bent u ook benieuwd? Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de gemeente: https://www.laarbeek.nl/nieuws/DeHeuvel. Hier vindt u een modelfoto van het concept. De huidige situatie staat in bijgevoegde foto.

Natuurlijk zijn er nog vele open eindjes en betreft het nu enkel een conceptplan dat reeds is besproken met vertegenwoordigers van Dorpsraad Lieshout, LIMO, heemkundevereniging ’t Hof van Liessent en een aantal buurtbewoners. De komende periode zullen er diverse bijeenkomsten worden georganiseerd met betrokkenen waaronder Heemkundevereniging ’t Hof van Liessent. Het doel van deze sessies is om in gezamenlijkheid tot een bij Lieshout passend DNA te komen van gevelaankleding en verbeelding. Immers het aanzien van de “nieuwe Heuvel” moet passen in de cultuurhistorische gevoelswaarde. Aansluitend worden voor eenieder nog inloopavonden georganiseerd om te laten zien wat er mogelijk te gebeuren staat. Het CDA Laarbeek is in ieder geval positief gestemd over deze ontwikkelingen en verwacht dat, door goede en tijdige communicatie, de ontstane onrust en ruis in Lieshout weggenomen wordt. In het voorliggende conceptplan zullen in elk geval de oude burgemeesterswoning en de KIOSK niet verdwijnen. Renovatie van de Heuvel zelf aan de zijde van Bavaria Brouwerij café en Raadhuis maakt vooralsnog geen deel uit van het huidige project en zal derhalve alleen kunnen volgen als de Raad van Laarbeek besluit dat deze moet plaatsvinden en daartoe de financiële middelen wil en kan vrijmaken.

CDA Laarbeek denkt hier graag in mee. U bent altijd welkom bij onze achterbanvergaderingen. Ideeën en/of opmerkingen kunt u ook kwijt bij de fractieleden Marcel van der Heijden en Albèr van der Aa.

Namens het CDA Laarbeek,
Albèr van der Aa

Afbeelding