De Donkse kerk...

Eigenlijk wilde ik het niet, vooral ook omdat ik er als oud-Dorpsondersteuner van Beek en Donk, gezamenlijk met de Beek en Donkse Dorpsraad al veel discussies over heb gehad, maar toch vind ik het nodig om in deze rubriek weer eens een keer iets te zeggen over de Donkse kerk.

Ik spreek regelmatig wat oudere Beek en Donkse mensen en die zeggen “tis nog zunt!!” als ze het hebben over het leegstaan van de Donkse kerk. Vroeger als klein manneke heb ik er vaak ergens achter in de zijbanken gezeten en vaak vraag ik me af als ik er nu langs fiets “hoe zou het er van binnen uit zien?” Staan alle banken er nog in? Is het orgel nog in tact? Is het er vies van binnen, zou mijn kauwgum nog op het bankje zitten? Als ik hierover mijmer, dan denk ik ook wat zouden andere mensen die net als ik langs de kerk fietsen of wandelen er van vinden, misschien wel helemaal niets maar iedereen zal het toch “zunt” vinden.

Al weer heel wat jaren geleden is er heel wat gemeentelijk geld, subsidie, maar ook geld van Beek en Donkse mensen in het gebouw gestopt en daarna is vrij snel, zeg maar meteen, de deur op slot gegaan.

Een initiatiefgroep had heel mooi uitgewerkte plannen maar vond een parochiebestuur of bisschoppelijk bestuur op hun weg om dit verder op te pakken. Ook de Dorpsraad Beek en Donk had een prachtig stappenplan ontwikkeld om tot iets bruikbaars te komen. Helaas dit alles mocht niet baten…

In andere Brabantse dorpen ontstaan vanuit kerken, die niet meer voor het woord van god ingezet worden, de prachtigste dingen: woningbouw, appartementen, supermarkten, bibliotheken, bioscopen, wereldwinkels, kledingbanken, apotheken en weet ik wat al niet meer.

Tis toch sterk dat dit hier met de Donkse kerk, op zo’n prachtige locatie met zo’n gebouw niet zou lukken. Waar een wil is, is altijd een weg!