Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bevrijdingsvuur ontstoken in Laarbeek

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Joost Duppen                                                

Aarle-Rixtel - Het bevrijdingsvuur legde afgelopen vrijdag weer de route af van de militaire begraafplaats tussen Geldrop en Mierlo naar Laarbeek. Door de renners van Running Team Laarbeek werd de brandende fakkel naar Aarle-Rixtel gebracht. In kleine vorm werd stilgestaan bij deze herdenking.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde op de stranden van Normandie¨. Een van de eerste steden die werden bevrijd was het Franse Bayeux. "Daarom heeft Bayeux een sterke verbondenheid met Eindhoven. Beide werden als een van de eerste steden van hun land bevrijd door de geallieerden", opent Leo Lucassen deze avond. Op 16 september werd de vlam in Bayeux aangestoken en is de vlam in twee dagen op de fiets naar Eindhoven gebracht. En zo ook aangekomen bij de militaire begraafplaats tussen Geldrop en Mierlo.

Vlam ontstoken
Het bevrijdingsvuur werd door drie leden van het Running Team Laarbeek ontstoken in de De Onze-Lieve-Vrouw- Presentatiekerk. Onder de aanwezigen waren veteranen en oudgedienden, burgemeester Frank van der Meijden met zijn vrouw, wethouder Joan Briels en de Harmonie. Na het ontsteken van de vlam werd de vlag door de veteranen gehesen en speelde de Harmonie het Wilhelmus.

Zoals elk jaar droeg Dinie Kweens haar herdenkingsgedicht op. dit jaar genaamd ‘Bevrijding - Vrijheid’. Ook droeg Jan Dekkers een (aangepaste versie) gedicht voor van mevr. Beate Bremen over Nederlands Indie¨.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend
"Letterlijk als een lopend vuurtje is het bevrijdingsvuur hier zojuist aangekomen en aangestoken. Om ons te herinneren aan het verdriet en de vreugde van de bevrijding. Om ons steeds weer te laten beseffen hoe belangrijk het is om in vrijheid te kunnen leven", vertelde de burgemeester. Hij roept iedereen op om dit door te geven aan de buren, familie, vrienden en kinderen. "Dat houdt het bevrijdingsvuur warm! Wij staan hier om te gedenken en om te vieren. Maar vooral ook om blijvend aandacht te vragen voor de toekomst. Om de huidige vrede te handhaven moeten we blijven werken, vooral ook samenwerken. U en uw kinderen."

Afbeelding
Afbeelding