Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Joost Duppen

Voor zeker drie weken weer pas op de plaats

Voor zeker drie weken weer pas op de plaats

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - De komende drie weken moet er met veel activiteiten weer pas op de plaats worden gemaakt. Het coronavirus rukt op, het aantal besmettingen neemt toe en daarom heeft de regering een aantal maatregelen aangescherpt en nieuwe ingesteld. Zo mag bij sportwedstrijden geen publiek aanwezig zijn en blijven de kantines op sportparken gesloten. Ouders moeten hun kinderen die sporten dus bij de poort van het sportpark afzetten. Tevens doen de burgemeesters in Zuidoost-Brabant een oproep aan iedereen om in publieke ruimtes mondkapjes te gaan gebruiken.

Mensen moeten daarnaast weer zoveel mogelijk thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. De horeca moet om 22.00 uur de deuren sluiten. Thuis mag je nog maximaal drie mensen tegelijk ontvangen (exclusief kinderen tot 12 jaar) en gezelschappen mogen binnen uit niet meer dan 30 mensen bestaan.

Ingrijpende maatregelen, die hopelijk een positief effect hebben op het terugdringen van het aantal besmettingen. Afgelopen week werden in Nederland ruim 19.000 mensen positief getest op het coronavirus, waren er 244 ziekenhuisopnames en overleden 102 mensen. In Laarbeek werden de laatste twee weken 19 mensen positief getest. Gelukkig herstellen veel mensen er ook weer van en kunnen ze die vervelende periode achter zich laten.

Burgemeester Frank van der Meijden ziet dat het aanscherpen van de maatregelen nodig was. "Het was helaas onomkeerbaar dat er ingegrepen moet worden in het sociale leven. Het is nog niet zover dat er een lockdown komt, die hopen we hiermee te voorkomen. De maatregelen zijn redelijk te volgen, hoewel het wel zuur is voor de horeca.” Van der Meijden en zijn collega-burgemeesters in Zuidoost-Brabant hopen dat mensen zich nadrukkelijk gaan houden aan het dragen van een mondkapje. "We doen een moreel appèl op iedereen om in publieke ruimtes mondkapjes te gaan gebruiken. Dit is nodig om gedragsverandering te bewerkstelligen. Ik verwacht dat het kabinet het gebruik van mondkapjes gaat heroverwegen. Wij zijn het enige land in Europa waar het gebruik ervan niet verplicht is.”

Evenementen die voor de komende weken gepland stonden, kunnen ook niet doorgaan, zoals de feestelijke start van radio Kontakt-Centraal en de aangepaste versie van het Oktoberfest in Aarle-Rixtel. Zij zouden, omdat het Oktoberfest zelf al gecanceld was, een ronde maken langs alle vier de kernen. "De vergunning is niet ingetrokken, maar samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter is om dit niet door te laten gaan. Helaas.”