Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Tweede Repaircafé in Laarbeek geopend: 'Weggooien? Mooi niet!'

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - Eind vorige week werd het nieuwe Repaircafé bij Howeko in Beek en Donk geopend. Het bestuur van Howeko nam het initiatief om een Repaircafé op te richten en keek mee bij verschillende andere Repaircafés om ideeën op te doen. Op vrijdag 2 oktober was het dan eindelijk zo ver.

"Het idee ontstond toen de nieuwe penningmeester Tijn van der Bruggen het idee opperde om een tweede Repaircafé in Laarbeek te starten", vertelt Hein Maas (coördinator). Bestuurlijk en financieel maakt het Repaircafé deel uit van Howeko, maar zijn ze wel een aparte werkgroep. "We zijn een kijkje gaan nemen bij het Repaircafé van Lieshout en Gemert. Daar hebben we de kunst kunnen afkijken en konden we starten in Beek en Donk."

Weggooien? Mooi niet!
Met ingang van oktober 2020 is er elke eerste vrijdag van de maand een bijeenkomst bij Howeko op het Wethouder Heinsbergenplein 6 te Beek en Donk. Deze ochtend zijn er een tiental vrijwilligers aanwezig om apparaten zoals audio apparatuur en klein huishoudelijke apparaten te repareren. Maar ook kleine meubels en licht verstelwerk aan kleding. Stichting Repair Café International coördineert alle activiteiten van de Repaircafe´s in Nederland. Tevens stelt het kennis en andere faciliteiten ter beschikking. Ook Beek en Donk is lid van deze stichting. "De leus ‘Weggooien? Mooi niet!’ onderschrijven wij dan ook van harte", zegt Hein.

Samenwerking
Zo’n initiatief ontstaat natuurlijk niet zonder enige samenwerking. Naast het meekijken bij andere Repaircafe´s werd er ook een helpende hand uitgestoken vanuit het in Beek en Donk gevestigde bedrijf ReplaceDirect. Zij leveren onderdelen en accessoires voor elektronische apparaten zoals telefoons, laptops, e-bikes, etc. Zij zijn officieel partner van de Stichting Repair Cafe´ en staan in de top 3 van de categorie 'Duurzaamheid' van Shopping Awards, een hele prestatie! Vandaar dat Rick van der Heijden (Marketing Manager ReplaceDirect) het Repaircafe´ officieel opende e´n iedereen verraste met een tegoedbon van 250 euro.