Rechtgezet

Het bevrijdingsvuur ontstoken in Laarbeek

Rechtgezet

Het bevrijdingsvuur ontstoken in Laarbeek

Op de voorpagina van DeMooiLaarbeekKrant van 1 oktober stond een verhaal over het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Aarle-Rixtel. Hoe prominent en mooi met foto's ook: er stonden jammer genoeg een aantal storende fouten in, die ik in dit schrijven recht wil zetten.

Op 16 september is de vlam ontstoken in Bayeux en op de fiets naar Eindhoven gebracht. Op 18 september is de vlam op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens een sobere herdenking van de bevrijding van Eindhoven daar ontstoken. Een zes-tal lopers uit de verschillende Peeldorpen hebben de vlam daar opgehaald en al lopende naar de kerk in Mierlo gebracht, vanwaar het de volgende dag (19 september) door een nog grotere groep lopers naar de begraafplaats tussen Geldrop en Mierlo is gebracht. Daar werd het vuur middels een fakkel door de burgemeester van Geldrop-Mierlo aan alle lopers van de Peeldorpen uitgereikt. Zo ook aan Annelie Jacobs en daarmee aan een 5-tal lopers uit Laarbeek, die het vuur die avond al lopende naar de kerk van Aarle-Rixtel hebben gebracht. Op vrijdag 25 september werd het vuur tijdens een sobere herdenking door drie lopers van het Runningteam Laarbeek opnieuw ontstoken in de kerk. Onder de aanwezigen waren naast burgemeester Frank van der Meijden met echtgenote, wethouder Joan Briels, enkele veteranen en oudgedienden, een kleine groep belangstellenden en een 8-tal leden van de Harmonie.

De vlag werd gehesen door 2 oud- gedienden in uniform, waarbij de 8 leden van harmonie De Goede Hoop het Wilhelmus speelden. Dinie Kweens droeg een zelfgemaakt gedicht voor over bevrijding en Vrijheid. Jan Dekkers droeg niet het gedicht van mevr. Beate Bremen voor, maar een (iets aangepaste versie) van het gedicht over Vrijheid van Joost Brussel, Stadsdichter van Almaar.

Het verdere artikel klopte en gaf goed de sfeer aan van deze avond. De leden van de harmonie zorgden voor een mooi muzikaal einde en daarmee werd een mooie, stijlvolle herdenking van de bevrijding van Aarle-Rixtel afgesloten.

Jan Dekkers