De 'witte woningen' aan het Michaëlplein
De 'witte woningen' aan het Michaëlplein Foto: Mark Barten

‘Witte woningen’ Beek en Donk worden gesloopt en vervangen

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Mark Barten

Beek en Donk - 28 huurwoningen in Beek en Donk aan het Michaëlplein (deel Smalleweg) en Leonardusplein (deel Brouwersstraat) worden in 2023 gesloopt. Op de vrijkomende plek zullen door woningcorporatie WoCom ook nieuwe huurwoningen teruggeplaatst worden. Dit heeft WoCom aan de bewoners van de ‘witte woningen’ laten weten.

De seniorenwoningen en vier eengezinswoningen (Smalleweg) worden gesloopt omdat ze verouderd zijn en niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. De indeling voldoet niet meer en het is niet rendabel om de verouderde huizen zodanig te isoleren en energiezuinig te krijgen dat ze in de toekomst voldoen aan de hoge eisen die tegenwoordig gesteld worden.

WoCom gaat met de bewoners van de woningen ook persoonlijk in gesprek om ze zo te begeleiden naar een nieuwe woning vanaf 2023. Op de plek van de gesloopte woningen komen soortgelijke huizen terug, zeker géén hoogbouw. De verwachting is dat deze huizen in 2024 opgeleverd gaan worden.

Beekse Akkers
Op een andere plek in Beek en Donk, in de wijk de Beekse Akkers, is WoCom gestart met de bouw van dertien sociale huurwoningen. Vijf ervan worden seniorenwoningen, bestaande uit één bouwlaag met kap en een vaste trap naar de zolder. De andere acht woningen hebben twee bouwlagen en zijn bedoeld voor drie- of meerpersoonshuishoudens.

Nieuwenhof/Vogelenzang
Ook in Lieshout start WoCom deze maand met de bouw van dertien sociale huurwoningen. In de wijk Nieuwenhof/Vogelenzang komen drie seniorenwoningen en tien drie- of meerpersoonshuishoudens.

Impressie van de drie- of meerpersoons huurwoningen in de wijk Nieuwenhof/Vogelenzang
Impressie van de seniorenwoning in de wijk Beekse Akkers