Bij het Medisch Centrum in Beek en Donk is de unit geplaatst
Bij het Medisch Centrum in Beek en Donk is de unit geplaatst

Nieuwe isolatiespreekuren mogelijk bij Laarbeekse huisartsen

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto: Mark Barten

Laarbeek – Als Laarbeekenaar met klachten is het mogelijk om de huisarts te bezoeken. In speciale isolatiespreekuren kunnen patiënten die mogelijk positief besmet zijn met het coronavirus een afspraak maken met een arts.

Eigen isolatieruimtes
Tijdens de eerste golf hebben de verschillende Laarbeekse huisartspraktijken samengewerkt in één isolatiepraktijk. Deze was gevestigd in het oude pand van Fysiotherapie Kemps en Rijf in Aarle-Rixtel. Hier konden mensen met onder meer luchtwegklachten op afspraak komen bij hun huisarts. Nu is de situatie anders. Alle praktijken hebben op hun eigen locaties isolatieruimtes ingericht. Hier kunnen personen die klachten ondervinden naartoe voor een spreekuur. In sommige gevallen kunnen er coronatesten worden uitgevoerd, indien bezoekers niet getest kunnen worden bij de GGD. Dat is weliswaar alleen bij uitzonderingen.

Isolatie bij verschillende huisartsen
Huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel werkt sinds een tijdje met een spreekkamer voor personen die COVID-19 zouden kunnen hebben. “Ook bij semi-spoed kunnen patiënten terecht in deze kamer. Deze zit achterin het pand. Zij hoeven hierbij niet in een wachtkamer te zitten”, vertelt huisarts Teun van de Ven (Aarle-Rixtel).

Het Medisch Centrum Beek en Donk heeft een iets andere aanpak. Zij kiezen voor een kantoorunit. Deze is in het weekend van 17-18 oktober geplaatst en wordt op 21 oktober in gebruik genomen. “Aan de andere kant van het hoofdgebouw komt deze unit te staan. Bij een mogelijke besmetting of bij klachten is er de mogelijkheid voor een spreekuur. Zij hoeven niet het hoofdpand in te gaan maar kunnen gewoon via het desbetreffende gebouw op gesprek komen”, zegt huisarts Geert Oerlemans (Beek en Donk). Naast de isolatiekamers is in de reguliere ruimtes plexiglas aangebracht om het risico op besmettingen te verkleinen.

Onderling contact
Hoewel alle praktijken niet meer in een pand samenwerken is er voldoende contact tussen de verschillende praktijken. Dat gebeurt eens in de twee weken. De huisartsen bespreken het beleid. Voorlopig zijn zij positief gestemd. Van de Ven: “We hebben in de eerste coronagolf te maken gehad met te weinig mondmaskers en jassen, nu hebben we er voldoende. Dat is een vooruitgang ten opzichte van de eerste golf.” Oerlemans: “We hebben vertrouwen in de toekomst, hoewel de kantoorunit nog niet gebruikt is. Patiënten kunnen hier rechtstreeks naartoe en kunnen zich in uitzonderlijke gevallen testen op corona. Daarvoor heeft het Medisch Centrum aparte spullen en uitrusting geregeld.”