Frans Biemans
Frans Biemans Foto: Joost Duppen

Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER RES MRE ter inzage

Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER RES MRE ter inzage

Mariahout, 20 oktober 2020

Beste inwoners van Laarbeek, speciaal de inwoners ten noorden van Mariahout,

Zoals bekend heeft de Metropoolregio Eindhoven (MRE) onder andere het gebied ten noorden van Mariahout in de Concept-RES aangeduid als zoekgebied voor de mogelijke ontwikkeling van een infrastructuur voor de grootschalige opwek van duurzame energie middels zonne-energie en/of windenergie. Nadat de Concept-RES door de gemeenteraden van de 21 samenwerkende gemeenten van de MRE- waaronder de gemeenteraad van Laarbeek - is goedgekeurd, wordt thans toegewerkt naar de RES 1.0. Hiertoe heeft de provincie Noord-Brabant als volgende stap een Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de Milieueffectrapportage van de Regionale Energiestrategie van de MRE ter inzage gelegd. Zie https://www.brabant.nl/actueel/ter-inzages/notitie-reikwijdte-en-detailniveau-milieueffectrapport-regionale-energiestrategie-eindhoven.

Eenieder kan tot en met 2 november 2020 digitaal of schriftelijk zijn reactie indienen. Digitaal kan dit door het e-formulier op de website in te vullen. Schriftelijke reacties dienen te worden gestuurd naar: Provincie Noord-Brabant, Gedeputeerde Staten, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van Notitie Reikwijdte en Detailniveau Regionale Energiestrategie (RES) Metropoolregio Eindhoven.

Helaas is dit vanuit overheidswege niet of nauwelijks kenbaar gemaakt aan het publiek. Dit is kwalijk, terwijl – als men de politici mag geloven – participatie van de burgers erg van belang wordt geacht.

Om te voorkomen dat in het kader van de RES verkeerde keuzes worden gemaakt is het van belang, dat met name de inwoners van Mariahout die in het zoekgebied van de Concept-RES wonen, deze kans aangrijpen en hun mening laten horen over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).

Uitermate van belang is dat in de milieueffectrapportage alle relevante aspecten worden onderzocht. Hiertoe moet de NRD - echter wel goed en zorgvuldig worden vastgesteld. Immers om een zorgvuldige politieke keuze te kunnen maken, is het van belang dat bij de vaststelling van de NRD en de daarop volgende milieueffectrapportage alle relevante aspecten aan de orde zullen komen.

Ook uw visie kan hierbij van belang zijn! Als u uw mening geeft, kunnen de verantwoordelijke politici, op de hoogte worden gebracht van alle relevante aspecten (waaronder: belemmeringen, feiten, omstandigheden, belangen en bezwaren) die volgens u voor goede zorgvuldige keuzes in het kader van de RES 1.0 van belang zijn. Vervolgens kan er - hopelijk - met deze relevante aspecten in de NRD, de milieueffectrapportage en alle andere vervolgstappen naar de RES 1.0, voldoende rekening worden gehouden! Kortom: u kunt uw mening laten horen!

Ik meen er goed aan te doen u - de inwoners van Laarbeek, speciaal de inwoners ten noorden van Mariahout - hiervan op de hoogte te stellen, bij deze dus.

Een verontruste inwoner van Mariahout.

Met vriendelijke groet,
Frans Biemans, Beukendreef 4 Mariahout.