Vlnr. Patricia, Giovanni, Frank, Levi en Gwen
Vlnr. Patricia, Giovanni, Frank, Levi en Gwen

Italiaanse uitwisselingsstudent bij familie van Maaren in Beek en Donk

“Ik zou het zo nog een keer doen”

Tekst: Nina Sneijers

Beek en Donk – Giovanni Gerbotto (18) is een Italiaanse scholier die voor 3 maanden in Nederland woont. Hij gaat naar het Macropedius in Gemert en woont bij de familie van Maaren, bestaand uit moeder Patricia, vader Frank, Gwen (14) en Levi (11), in Beek en Donk.

“Ik wilde graag een nieuwe cultuur ontdekken, daarvoor koos ik Nederland. Voor iemand die niet uit Europa komt, lijkt Nederland misschien op Italië, maar ik merk wel verschil,” vertelt Giovanni. “De mensen zijn hier behulpzamer dan in Italië, het is daar meer ieder voor zich. Ook school is anders. In Italië ga ik iedere dag van 08:00 tot 13:00 naar school, heb ik ieder uur les en mogen we tussendoor de school niet verlaten. Verder hebben we in Italië meer huiswerk.” Zijn huiswerk in Nederland probeert hij te maken, maar af en toe is het wel lastig, omdat het een andere taal is. Voordat hij naar Nederland kwam, sprak Giovanni geen Nederlands. Nu leert hij het beetje bij beetje. “Als je rustig praat, dan begrijpt hij wat je zegt. Volledige zinnen spreken is nog lastig,” vertelt gastmoeder Patricia.

Introweek
Giovanni is eind augustus naar Nederland gekomen en vertrekt op 22 november. De eerste twee dagen in Nederland heeft hij met zijn moeder in Amsterdam overnacht. Daar zijn ze naar het Anne Frank-museum geweest en hebben ze op de grachten gevaren. Daarna had hij nog een introweek met zijn uitwisselingsorganisatie, Travel Active. Hij heeft daar veel internationale vrienden gemaakt. Die week hebben ze veel dingen gedaan, zo zijn ze naar Amsterdam en Alkmaar geweest, hebben ze een kaasmarkt bezocht en hebben ze geschommeld op het dak van de A’DAM-toren.

Omgeving bezoeken
Met zijn gastgezin heeft Giovanni lokale plaatsen bezocht. Ze hebben een uitstapje naar Helmond gemaakt, een kopje koffie gedronken tussen de koeien bij de Brabantse Kluis en gesnuffeld tussen tweedehands spullen bij de Vrije Markt in Veghel. “Helaas kunnen we bepaalde dingen niet doen vanwege corona, maar we maken er het beste van. We hebben Giovanni kennis laten maken met veel typisch Nederlands etenswaar, zoals appelflappen, stamppot, en frikandellen natuurlijk,” vertelt gastvader Frank.

Gastgezin worden
“We zijn op het idee gekomen om een gastgezin te worden, doordat ik een oproep zag staan van Laura Vlemmix op Facebook. Vroeger heeft mijn zus een uitwisseling gedaan waarbij zij naar Polen ging en er een Pools meisje een poosje bij ons was. Dat vond ik destijds een leuke ervaring, dus toen heb ik het idee in ons gezin genoemd. Iedereen was enthousiast,” vertelt Patricia. “Ik vind het erg leuk om een student in huis te hebben, ik zou het zo nog een keer doen.”

Giovanni wordt ontvangen door zijn gastgezin