Het podium van CREATE werd maar liefst 40 meter breed en 5 meter hoog
Het podium van CREATE werd maar liefst 40 meter breed en 5 meter hoog Foto: Bjorn Berkers

Formule 1 podium Portugal van Beek en Donkse makelij

Tekst: Alexander Brutsaert

Beek en Donk – Laarbeekse podiumbouwers die vlakbij grote coureurs mogen staan. Daar moet je wat voor doen en dat is gelukt. Het bouwen van een groot Heineken-podium is de reden dat directeur Bjorn Berkers en drie collega’s van CREATE! uit Beek en Donk bij de Grand Prix van Portugal aanwezig waren.

Samen met 250K uit Eindhoven is er een connectie opgebouwd om voor Heineken en de Formule 1 een podium te bouwen voor de huldiging na de race in Portugal. Daar is discipline, samenwerking en mond-tot-mondreclame in het buitenland voor nodig. CREATE! was al bekend in België, Duitsland en bij WiSH Mexico, nu was het de beurt om in Portugal een podium te maken. Berkers: “’Is dit serieus of een grap’ was onze eerste reactie toen we te horen kregen dat we een podium mochten bouwen voor de F1. We konden het niet beseffen, zo blij waren we.”

Korte tijd
De vier bouwers van CREATE! hebben circa 3 weken de tijd gehad om het voor te bereiden, het podium te bouwen en alles te regelen omwille vervoer. Berkers: “Het is in die periode snel gegaan. Het podium moest al snel op transport naar Portugal en eenmaal daar moest er gekeken worden of alles in orde was. Dat was het geval.” Uiteindelijk is het podium veertig meter breed en vijf meter hoog geworden.

Historische race
Het was in vele opzichten een GP die de geschiedenisboeken ingaat. De race van 25 oktober was voor het eerst in het Portugese plaatsje Portimão. Dat was al een primeur. Daarnaast behaalden nummer 1 Lewis Hamilton en nummer 3 Max Verstappen persoonlijke records. De Brit boekte zijn 92e overwinning en is daarmee de coureur met de meeste overwinningen aller tijden. De Nederlander wist met de derde plek zijn 40e podiumplaats te bemachtigen. Berkers: “Het is een onwerkelijke ervaring dat je bij deze historische racedag ter plekke aanwezig bent, ook omdat er 100 miljoen mensen kijken.”

Héél dichtbij
Vanwege alle strenge coronamaatregelen rondom de trainingen, kwalificatie en wedstrijden heeft CREATE! geen rijder of teamleider gesproken. Daarnaast hebben alle werknemers driemaal een coronatest moeten doen - geen van hen is positief getest. Berkers: “Je merkt wel dat de F1-wereld compleet anders is dan de normale wereld. Maar als ‘gewone Beek en Donkse jongen’ is het natuurlijk supervet om deze supersterren met je eigen ogen te kunnen zien.”

Tijdens de race heeft Berkers sommige coureurs kunnen zien, weliswaar vanaf drie meter hoogte. Berkers: “Het was net een droom. Je ziet jongens als Verstappen, Hamilton, Ricciardo, Leclerc en Vettel op slechts een paar meter van je vandaan in hun wagens. Als ik zeg dat ik blij was om hen te zien, is dat slechts een understatement.”

Positieve reacties
Vanuit de directie van respectievelijk de FIA, Formule 1 en Heineken heeft CREATE! zeer lovende reacties ontvangen. Zij waren erg te spreken over het podium en hadden nog nooit zoiets indrukwekkends gezien.

Berkers: “We zijn enorm vereerd. Het is nog een verrassing of we bij nog meer F1-wedstrijden een podium mogen bouwen. Laten we het hopen.”

Afbeelding
Lewis Hamilton won de race