Inzet psycholoog Jeugdzorg succes in Laarbeek, project wordt verlengd

Inzet psycholoog Jeugdzorg succes in Laarbeek, project wordt verlengd

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - De inzet van een psycholoog gezondheidszorg (GZ) in Laarbeek is zeer succesvol. Tweeënhalf jaar terug werd gestart met de pilot waarbij zo’n psycholoog professionele geestelijke en psychische hulp biedt aan kinderen en hun ouders. Hulp dichtbij huis in plaats dat direct naar instanties wordt doorverwezen. De pilot zou drie jaar duren. Wethouder Joan Briels kwam deze week met goed nieuws. De inzet van de GZ-psycholoog wordt voor onbepaalde tijd verlengd.

Net als andere gemeenten heeft Laarbeek te kampen met flinke tekorten op de jeugdzorg. Sinds dat deze zorgtaken vanuit het Rijk op het bordje van de gemeente zijn gelegd, komen gemeenten jaarlijks geld tekort om de taken goed uit te voeren. Maar waar in andere gemeenten de zorgkosten flink blijven stijgen, slaagt Laarbeek erin om de stijging van de zorgkosten enigszins te beteugelen. Eén van de succesfactoren hierbij is de inzet van een GZ-psycholoog.

Psychische problemen
In de gemeente Laarbeek is Dominiek Huis in ’t Veld actief als GZ-psycholoog. Zij staat dicht bij kinderen en gezinnen waar psychische problemen spelen. ‘’In overleg met de huisartsen in Laarbeek en de zorgverzekeraar CZ wilden we de jeugdzorg anders gaan inrichten”, legt wethouder Briels uit. ‘’Doorverwijzen naar instanties werkt drempelverhogend voor ouders die zich zorgen maken om hun kind. En daarbij zijn er ook nog eens lange wachttijden. Dan is het toch veel makkelijker als je iemand dichtbij huis hebt die mee kan kijken en mee kan helpen. Dominiek is inhoudelijk deskundig en zorgt ervoor dat kinderen de juiste zorg krijgen. Zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als nodig.”

Lees verder op pagina 3