Libertas per sapientiam

Daar ben ik weer. Sommigen onder u zullen de blauwe achtergrond van deze column al herkend hebben en met volle overtuiging aan het lezen zijn geslagen. Na een jaar of drie vindt u eindelijk weer een column van uw favoriete taalcolumnist in de MooiLaarbeekKrant. Na mijn laatste column uit 2017 is er veel gebeurd. Ik ben samen met Axelle naar Zuid-Afrika geweest, we zijn vorig jaar in mei getrouwd en daarna op huwelijksreis geweest. En sinds begin dit jaar is er natuurlijk de coronapandemie. Die heeft wat mij betreft niet veel goeds gebracht, maar doordat we nu veel meer thuis zitten en tijd hebben om na te denken over wat we nu eigenlijk willen, heb ik besloten om weer in de pen te kruipen.
Libertas per sapientiam is de titel van mijn eerste column na de onderbreking. Dat is de slogan van Lincoln University in Engeland, waar Axelle – mijn vrouw dus intussen – gestudeerd heeft. Dat betekent zoveel als dat je door wijsheid (sapientiam) vrijheid (libertas) kunt krijgen. De vrijheid om te doen en laten wat we graag doen, willen we allemaal wel. Maar ja, wat is wijsheid? Wijsheid is op het juiste moment de juiste dingen te doen. Zo is er een verschil tussen wijsheid en intelligentie. Intelligentie is bijvoorbeeld weten dat een tomaat een fruit is, wijsheid is weten dat je die tomaat niet in een fruitsalade doet.
De giericheyt bedriecht de wysheit. Dat is een spreekwoord uit de tijd van dichter Joost van den Vondel, en het betekent dat overdreven spaarzaamheid vaak leidt tot grotere kosten op lange termijn. Zoals nu met de coronapandemie. Eerst bezuinigen de beleidsmakers op de zorg, en dat levert nu een hoop ellende en extra kosten op door de lockdown. Maar aan de andere kant betekent wijsheid ook dat je op dit moment rekening houdt met elkaar, maar dat je straks ook de wijsheid hebt om na deze periode weer volop van je vrijheden te genieten. Ik gun u als lezer van de mooiste krant uit Laarbeek en verre omgeving veel libertas per sapientiam. Die wijsheid komt volgens mij automatisch als u maar genoeg taalcolumns leest. Hebt u maar mooi geluk dat ik vanaf nu weer iedere vier weken in de krant sta.