Amateurs op hun gat!

Het is soms héél duidelijk waarom experts, pro’s, meer dan hun geld waard zijn! Als er gepresteerd moet worden, dan staan ze er. Maar is dat altijd zo? “Nee, natuurlijk niet”, hoor ik u denken. Er zijn tal van voorbeelden dat de dikst betaalden en de beste professionals, nog niet eens een deuk in een pakje boter schopten, om met een uitdrukking dit zo helder mogelijk te maken. Maar hier tegenover staan ook gevallen, die hun geld dubbel en dwars opbrengen, zonder ook maar een geringe inspanning te hoeven leveren. Maar ook die voorbeelden zijn maar sporadisch aan te wijzen en daar waag ik me dan ook niet aan, om u in een stilzwijgen deze column verder te laten lezen.

Waar ik naar toe wil, is het volgende… Sporters, dit kunnen ook andere specialisten zijn, die grof geld verdienen in waar ze ‘goed’ in zijn, kun je vragen om een prestatie en ze daar ook weer op aanspreken, als de geleverde prestatie niet naar wens is gebeurd. Een amateurtje, of klusjesman in deze, wordt verwacht wél zijn best te doen, wordt niet dik betaald en hoeft dan eigenlijk al helemaal niet een ‘verklaring’ af te leggen, van datgene wat geleverd is, of het nou op ‘klusjes-‘, dan wel op sportgebied is! En daar zit nou net de bottleneck… in deze coronatijd, waar veel sportevenementen gecanceld worden, lijken de klusjes, de kleine bezigheden juist als paddenstoelen uit de grond te rijzen.

Menig amateurvereniging zal dan ook met beven tegemoet zien, als de competities weer kunnen gaan starten. Hebben hun spelers nog wel zin in het spelletje? In deze ‘sportloze’ maanden ervaren ze immers weer nieuwe en óók leuke bezigheden, wordt er geknutseld thuis, gespeeld met de vrouw en/of de kinderen, wordt er gewandeld met de hond, een aanbouwtje gezet, een dakkapelletje gemaakt, een afdakje getimmerd. Het sporten, met name in teamverband, omdat dat nu geen doorgang vindt, komt op een lager pitje te staan, wordt toch niet betaald en andere dingen komen er voor in de plaats. Men mist het zelfs niet eens erg!

Menig van u zal niet geloven dat het zo is, maar sinds de Corona zie je de animo minder worden en zal straks het niveau waarop men acteert, ook drastisch verminderen en zullen de zogeheten standaardelftallen moeten gaan roeien met de riemen die ze hebben. Nu… en dat is dan toch óók goed! Kan nét zo mooi en vermakelijk zijn en hoeven we niet iedereen te veroordelen als iets niet naar onze zin gebeurt. Het zijn maar amateurtjes!