De politie deed afgelopen weekend uitgebreid onderzoek en kon al snel twee verdachten aanhouden
De politie deed afgelopen weekend uitgebreid onderzoek en kon al snel twee verdachten aanhouden Foto: www.112nieuwsonline.nl

Snelle actie na vernieling coronateststraat

Tekst: Daan Daniëls

Beek en Donk - Na de vernieling van een unit bij de coronasnelteststraat, achter het Medisch Centrum in Beek en Donk, zijn er deze week al direct twee verdachten opgepakt. Het gaat om een 25-jarige Beek en Donkenaar en een 21-jarige man uit Gemert. Zij worden verdacht van vernieling van de unit.

De schok was zaterdagochtend groot. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd met zeer zwaar vuurwerk de unit die gebruikt werd bij de coronasnelteststraat compleet vernield. Er moest een nieuwe unit geplaatst worden. De coronasnelteststraat was pas enkele dagen in bedrijf. Het is een initiatief van huisarts Geert Oerlemans en ondernemer Mark Bankers. Tegen een gereduceerde prijs kunnen mensen daar de test af laten nemen. De uitslag krijgen ze binnen 15 minuten. Oerlemans en Bankers openden de teststraat om ondernemers de kans te bieden om zich snel te laten testen op corona en ook om de druk op de reguliere teststraten van de GGD te verlichten.

Snel gehandeld
De twee mannen die verdacht worden van de vernieling zouden dit volgens de politie gedaan hebben uit frustraties van de coronamaatregelen. Ook hebben zij al eerder een boete gekregen voor het niet naleven van de coronaregels, laat de politie weten. De maatschappelijke verontwaardiging van de vernieling was groot en werd zelfs landelijk nieuws. Voor Oerlemans en Bankers stond het weekend vooral in het teken van puin ruimen en zorgen dat er op maandag toch weer nieuwe tests afgenomen konden worden. "Dat is ons gelukt. Naar onze mening het beste antwoord op dit soort geweldpleging", vertelt Oerlemans. "Wij willen hier iedereen heel, heel hartelijk bedanken. In het bijzonder de politie en recherche die op een betrokken en menselijke manier heel doortastend werk hebben geleverd. De burgemeester die snel ter plaatse was en vastberaden zijn medewerking uitsprak. Maar ook de lokale ondernemers die realiseerden dat er diezelfde dag nog een nieuwe unit geplaatst moest worden. Zelfs op zondag zorgden zij ervoor dat water en elektra werden aangesloten zodat we maandag weer van start konden in de isolatiepraktijk. Daarnaast een bedrijf dat aangeboden heeft geheel belangeloos camera’s te hangen om zo de isolatiepraktijk te bewaken en de kans op herhaling te verkleinen."

'We moeten het samen doen'
Burgemeester Frank van der Meijden was zaterdag direct zelf ter plekke. “Ik ben blij dat deze verdachten zo snel zijn opgepakt. Waardering voor het goede werk dat er snel en adequaat is opgetreden. Het is nu aan het OM voor verdere stappen. Het vernielen van andermans eigendom is ontoelaatbaar. De impact van deze vernieling is groot in onze gemeenschap en daarbuiten. We accepteren dergelijk gedrag niet.” Oerlemans is blij met de vele reacties die hij de afgelopen dagen kreeg. "We zijn dankbaar voor de warme reacties en steunbetuigingen van mensen om ons heen. Dit alles heeft ons heel erg goed gedaan en gesterkt om door te gaan met waar we mee bezig zijn. Wij blijven ons inzetten om veilige en verantwoorde zorg te leveren. Er is op dit moment veel frustratie onder de samenleving en meningen liggen soms heel ver uiteen. Dat zaait verdeeldheid. Terwijl we het juist samen moeten doen in deze bizarre tijden; een situatie die iedereen raakt. Mensen pas goed op jezelf en zorg een beetje voor elkaar."

De nieuwe unit