Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gemeentebestuur krijgt unanieme steun voor plannen

Tekst: Daan Daniëls

Laarbeek - Er werd lang over vergaderd, flinke discussies werden gevoerd en de raadsleden hadden het plan om drie moties en elf amendementen in te dienen om de begroting voor 2021 nog aan te passen. Aan het einde van de lange zit werden slechts twee amendementen (wijzigingen op bestaande voorstellen) in stemming gebracht. De moties (een nieuw voorstel) werden aangehouden. En de raadsleden stemden unaniem in met de begroting van het college van wethouders en burgemeester.

Zo wordt er extra geld gereserveerd voor onderhoud van groen, mede omdat er nieuwe woonwijken ontstaan. Extra personeel aangenomen om aan de ambities te voldoen als het gaat om duurzaamheid en burgerparticipatie en wordt onderzocht of er vanaf 2023 toeristenbelasting ingevoerd kan worden. De bezuiniging op de bibliotheekkosten was voor veel partijen een heikel punt. Vanaf 2023 krijgt bibliotheek De Lage Beemden vanuit Laarbeek 75.000 euro minder per jaar. Dit bedrag bestaat uit 40.000 euro voor het Taalhuis, een tijdelijke subsidie van vier jaar. En 35.000 euro bezuiniging in bedrijfsvoering. Er waren zorgen bij politieke partijen over deze bezuinigingen, onder meer over de openstellingen van de bibliotheken. Toezeggingen van wethouder Greet Buter om met de het bestuur van de bibliotheek in gesprek te gaan. ,,We gaan onder meer kijken waar overlap zit met werk dat andere organisaties uitvoeren." Die toezegging van de wethouder was voor nu voldoende voor De Werkgroep, CDA en PvdA om geen motie in te dienen. Wethouders deden meer toezeggingen waardoor diverse moties niet ingediend werden. Zo gaf Tonny Meulensteen aan open te staan voor meer initiatieven van tiny houses in Laarbeek, volgend op het succes van de plaatsing in Aarle-Rixtel. ,,Laat initiatiefnemers zich maar melden."

En ook de oproep om bij de herinrichting van het kerkplein in Aarle-Rixtel de inrichting van de Dorpsstraat mee te nemen kreeg gehoor van wethouder Briels. De Werkgroep gaf aan dat de herinrichting van het Oranjeplein in Mariahout zorgde voor een kwaliteitsimpuls van het centrum en een verlaging van de gemiddelde snelheid van het autoverkeer op de doorgaande weg. Onder meer met de plaatsing van een grote drempel. De Werkgroep riep op om het gedeelte van de Dorpsstraat tussen de Kouwenberg en de Heindertweg dan ook mee te nemen als het kerkplein wordt aangepakt. Temeer omdat met de samenvoeging van basisscholen de Heindert en de Brukelum veel meer voetgangers gebruik gaan maken van de oversteekplaats daar.

Aan het einde van de rit stemden alle partijen in met de voorgestelde begroting, de financiële onderbouwing, van de plannen van het college. Ook oppositiepartij PNL. " Wij geven het college het voordeel van de twijfel. Wel hebben wij zorgen over de financiële risico's."