Jos en Sientje van de Kam zijn zestig jaar getrouwd.
Jos en Sientje van de Kam zijn zestig jaar getrouwd. Foto: Martin Prick

Bruidspaar Van de Kam zestig jaar getrouwd

Tekst: Martin Prick

Lieshout - Jos (84) en Sientje (86) Van de Kam-Staadegaard wonen al 52 jaar aan de Hertog Janstraat in Lieshout. Op 19 november 1960 trouwden ze in de oude kerk.

Zoals toen gebruikelijk werd het feest thuis gevierd. Het grote gezin Staadegaard had plek genoeg aan de Dorpsstraat. Dus na ontruiming van de showroom ontstond een grote feestruimte.

Er bloeide iets moois op
In december 1950 kwam de toen 16-jarige Sientje wonen in het huis naast dat van Jos. Die was toen 14 jaar, maar heeft zichzelf altijd voorgehouden dat het geen nut heeft de liefde ver weg te zoeken als je ze dichtbij kunt vinden. Langzaamaan bloeide - zoals dat heet - er iets moois op tussen de buurtjes. Tien jaar later waren ze zover dat ze gingen trouwen en na eerst nog thuis te hebben ‘ingewoond’ betrokken ze een woning aan de Vogelzang in Lieshout.

Niet lang daarna diende het huis aan de Hertog Janstraat zich aan. Jos en Sientje kregen drie zonen, Jos, Erik en Paul. Natuurlijk kwamen er na verloop van tijd schoondochters en kleinkinderen, 3 jongens en 3 meisjes. Daarnaast heeft het bruidspaar inmiddels 3 achterkleinkinderen. “Allemaal meisjes”, vult Jos aan. Sientje bleef in de eerste jaren na het huwelijk thuis werken als administratieve kracht in het bedrijf. Jos is op dat moment bakker. “Eerst bij bakker Segers, daarna bij bakkerij ‘De Duif’”. Later vindt hij werk als amanuensis op de School voor Konsumptieve Beroepen (SKB) in Eindhoven.

Hobby's
Natuurlijk is er naast het werk tijd voor ontspanning. Jos zet zich in voor voetbalclub ELI, gaat daarnaast veel biljarten en rende bij de Lieshoutse Runnersclub. Gymnastiek en Jeu de Boules zijn zaken, die de sportieve Sientje wel liggen. Naast de zorg voor het huishouden zet Sientje zich in voor de Reuma-vereniging, waarvoor ze 40 jaar collecteerde. Een andere hobby van haar is schilderen. Ze heeft vijftien jaar les gehad in Eindhoven, om haar hobby te perfectioneren. Niet alleen in de huiskamer zijn werken van haar hand te vinden, zelfs in het tuinhuis stralen de werken van Sientje je tegemoet.

Reizen
Een grote hobby van het paar is de camper, die een vaste plaats naast het huis heeft gekregen. Doe je de deur van de stalling open, dan zit die niet geheel toevallig precies op één lijn met de toegangsdeur van de camper, zodat je hem zonder te verplaatsen, kunt uitrusten voor de reis. De camper wordt goed gebruikt. Als het maar even kan, zijn Jos en Sientje ermee op stap. Europa heeft voor het reislustige stel geen geheimen meer. Van Noorwegen in het noorden tot Spanje in het zuiden en van Hongarije tot Tsjechië is dit continent doorkruist. Dat ze niet door een oceaan zijn tegen te houden bewijst een bezoek aan Ontario. Daar wonen familieleden van zowel Jos als Sientje. Ze maakten daar een aansluitende reis naar Minnesota , waar de vader van Sientje heeft gewoond.

Zijzelf is opgegroeid op Woodsplace, langs de weg naar Nijnsel in Mariahout. Daar werden in de Tweede Wereldoorlog veel Engelssprekende piloten opgevangen, om uit de handen van de Duitsers te blijven. Het Engels van de meeste Mariahoutenaren was toen nog van een lager niveau dan nu, behalve dan het Engels van de vader van Sientje, want die had zeven jaar in Amerika gewoond. Dus als er weer eens een boer kwam met de mededeling dat hij “Dieë mens die zo oarig praot, nie verstond”, moest Sientjes vader de helpende hand toesteken.

Op de vraag hoe ze het zolang samen hebben volgehouden, komt natuurlijk het geven en nemen ter sprake, maar vooral: “Geef elkaar de ruimte en zoek ook ieder je eigen bezigheden, zodat je niet steeds op elkaars lip zit.”

De bruidsfoto van Jos en Sientje.