Evi Derksen is heel erg blij met de onderscheiding die ze heeft gekregen.
Evi Derksen is heel erg blij met de onderscheiding die ze heeft gekregen. Foto: Liesbeth van Boxtel

Heldinnen Evi en Lisa krijgen een lintje

Tekst: Martin Prick
Foto's: Liesbeth van Boxtel

Laarbeek- Elk jaar is het weer een verrassing welke kinderen een kinderlintje zullen ontvangen. Het is een onderscheiding voor basisschoolleerlingen, die wordt uitgereikt door de burgemeester met de jeugdgemeenteraad. Jeugdburgemeester Kiki, met in haar kielzog de gemeenteraadsleden Fenne, Max en Gijs, is daarom samen met burgemeester Frank van der Meijden op vrijdag 20 november op pad gegaan. De kinderlintjes worden uitgereikt op daltonbasisschool ’t Otterke in Beek en Donk en op basisschool De Sprankel in Lieshout.

Held
Evi Derksen is leerling van groep 6/7 van ’t Otterke in Beek en Donk. Ze is 10 jaar en zit in groep 7. De buurvrouw van Evi heet Annie en Evi helpt haar volledig belangeloos met dingen, waar Annie het moeilijk mee heeft. Bijvoorbeeld het afval buiten zetten en de plastic zakken aan de beugels hangen voor de ophaaldienst. Omdat Annie niet meer zonder stok op weg kan, is ze maar wat blij met zo’n voortreffelijke hulp in de vorm van buurmeisje Evi.

Daarnaast zit Evi bij de Laarbeek Junior club. Die groep zorgt ervoor dat kinderen voldoende beweging krijgen als het vakantie is. In de sporthallen zijn er dan activiteiten om de kinderen bezig te houden. Onder leiding van sportcoach Jaccy van den Ende wordt er vergaderd over de aard van de activiteiten en wordt er een indeling gemaakt, wie waar gaat assisteren. Als het aan Evi ligt, worden dat de kleinste kinderen, want: “Die luisteren nog het beste.” In de speelzaal van de school wordt Evi verrast met het lintje, dat haar wordt uitgereikt door de jeugdgemeenteraad. Bovenaan de bijbehorende oorkonde staat: Je bent een echte held!

Hartsvriendin
Lisa Raaijmakers is 11 jaar en zit in groep 7 van De Sprankel in Lieshout. Ze krijgt het kinderlintje uitgereikt omdat ze voor de tweede keer in haar nog jonge leven haar haren heeft gedoneerd aan de Stichting Haarwensen. Deze stichting zet zich in om kinderen die ten gevolge van een ziekte of medische behandeling kaalhoofdig zijn een mooie pruik te schenken. Daarvoor zijn echte haren onontbeerlijk. Toen Lisa 5,5 jaar oud was hoorde ze van de mogelijkheid en ze besloot haar haren te laten groeien. Op 7-jarige leeftijd was het haar lang genoeg om afgeknipt te worden.

Ze heeft het daarna weer laten groeien en in het afgelopen jaar weer een kind blij gemaakt met haar haren. Lisa heeft nooit gehoord wie haar haar heeft gekregen. Of ze het nu nog een keer doet weet ze nog niet. De hartsvriendin van Lisa is toevallig jeugdburgemeester Kiki en die mag haar dan ook het lintje omhangen. Natuurlijk ontvangt ook Lisa een oorkonde. De beide oma’s zijn aanwezig om het geheel wat luister bij te zetten. Voor wie meer wil weten over de mogelijkheid tot het doneren van haar, kijk op: haarwensen.nl.

Live-verbinding
In verband met Corona zijn op beide plaatsen de leerlingen van de school niet lijfelijk aanwezig, maar directeur Monique Hermans van ’t Otterke en directeur Marieke Ham van De Sprankel hebben ervoor gezorgd dat alle klassen kunnen meekijken door middel van een live-verbinding. “Dat heeft ook als voordeel, dat zelfs de kinderen die gedwongen thuis zitten toch mee kunnen genieten van dit gebeuren”, legt directeur Marieke uit.

Lisa Raaijmakers, met naast haar haar hartsvriendin en jeugdburgemeester Kiki.