Stiekem gedanst

Om mij wat inspiratie te geven voor mijn column, zette Axelle wat vrolijke muziek op, op de achtergrond. Het liedje Stiekem gedanst van Toontje Lager kwam uit Spotify. Ik heb stiekem met je gedanst, is misschien wel de ideale slogan van deze coronapandemie. Het mag niet, maar op sommige feestjes gebeurt het stiekem toch, en het geeft wel aan hoezeer mensen nood hebben aan sociaal en fysiek contact. En dankzij dat liedje ben ik nu al halverwege deze column.

De lezers van dit schrijfsel die mij een beetje beter kennen, weten allicht dat ik op fysiek vlak niet de beste danser ben, maar gelukkig hoef ik er voor de krant alleen maar over te schrijven, en een woordje taalkundige uitleg te geven. Het principe dansen komt waarschijnlijk al voor sinds de mens uit de bomen is geklommen en in groep samen kwam.

Dansen gebeurde ter ere van goden, om het te laten regenen, om een goede oogst te vieren, en ter vermaak. Het woord dansen komt waarschijnlijk via het Franse “dancier” in onze taal terecht. Dat woord zou dan weer afkomstig kunnen zijn van het Latijnse danetzare, dat “zich vermaken op een dorsplaats buiten op het veld bij het dorsfeest” betekent.

De etymologie van dansen is niet helemaal zeker. Het is wel zeker dat dansen volop in de Nederlandse taal voorkomt. Je kunt wel dansen, ook al is het niet met de bruid. Dat spreekwoord is heel toepasselijk voor deze coronaperiode. Het betekent dat je je best kunt amuseren ook al is het niet altijd op de manier dat je zou willen.

Naar iemands pijpen dansen wil zeggen dat je onderdanig doet wat iemand vraagt. Dat pijpen is overigens afkomstig van het geluid van een fluit, en niet het woord dat sommigen onder u misschien in de mond zouden nemen. Die betekenis wordt duidelijker als je kijkt naar de Franse, Engelse en Duitse vertaling van dat spreekwoord: aller aux flûtes de quelqu’un, to dance to a person’s pipe, nach jemandes Pfeife tanzen.

En dit was alweer mijn laatste column van 2020. In het nieuwe jaar ben ik zeker weer van de partij. Ik wens u allen een gezond uiteinde en een prachtig begin van het nieuwe jaar, dat wat mij betreft vanaf de eerste tot en met de laatste dag heel wat feestelijker mag zijn dan het voorbije jaar.

Dat het niet meer stiekem hoeft, maar dat we in goede gezondheid weer samen door het leven mogen dansen.