Veel kinderen vermaakten zich tijdens de Pietengym.
Veel kinderen vermaakten zich tijdens de Pietengym. Foto: Mark Barten

Pietengym bij Laarbeek Actief

Tekst: Nina Sneijers
Foto: Mark Barten

Beek en Donk – Springend, rennend en pakjes gooiend, bewogen 32 kindjes zich in gekleurde pietenkleding door de gymzaal. Laarbeek Actief organiseerde een Pietengymmiddag voor kinderen van groep 1 en 2.

Pietendiploma
Nadat iedereen zijn jas en tas had opgehangen, de gymschoenen aan had en gedag had gezegd tegen papa en mama, kon de warming-up van de Pietengym beginnen. De kinderen moesten een pietendans doen en zodra de muziek stopte moesten ze stilstaan. Dit veranderde later naar pepernoten strooien en uiteindelijk moesten ze hun cadeautje gooien en vangen, zodat ze alvast goed voorbereid waren op de les. Voor de les stonden er vier onderdelen klaar, waarbij de pieten in opleiding pakjes in de schoorsteen gooiden, van dak naar dak sprongen en over een namaakstoomboot liepen. Aan het eind van de middag werd het harde werk beloond met een pietendiploma.

Motorisch en sociaal
Pietengym vond dit jaar op meerdere dagen plaats, zowel op 25 november voor groep 1 en 2, op 2 december voor groep 3 en 4 en op 4 december voor 1 tot en met 4. Dat laatste was nodig, omdat er zoveel inschrijvingen waren dat de site ervan vastliep. “Dit is niet het eerste jaar dat we de Pietengym organiseren, maar we merkten wel dat er dit jaar meer vraag naar was,” vertelt Jaccy van den Enden van Laarbeek Actief. “Ik vind het leuk om zo’n middag te organiseren, aan het eind van het uur zie je dat ieder kind het naar zijn zin heeft gehad. Als ik dan die blije gezichtjes zien, word ik daar zelf ook blij van.” Bij de Pietengym leren kinderen zowel sociale als motorische vaardigheden. Sociale vaardigheden omdat kindjes uit alle kernen meedoen aan de aan de gym, waardoor veel kinderen elkaar leren kennen. Motorische vaardigheden leren ze door middel van springen, evenwicht proberen te bewaren en mikken, in dit geval met cadeautjes in een ‘schoorsteen’. “We proberen ervoor te zorgen dat de kinderen zoveel mogelijk bewegen en blijven bewegen, vandaar dat we kleine groepjes hebben.”

Junior Laarbeek Actief
Evi Derksen (10) helpt ook mee bij de Pietengym. Ze helpt wel vaker mee bij activiteiten van Laarbeek Actief, vaak in de vakanties en soms ook als ze een vrije dag heeft. Ze had een brief geschreven nadat ze een oproep erover zag in de krant. “Ik vind het leuk om te sporten en met kleine kinderen te werken. Als Junioren mogen wij ook meedenken over activiteiten, zo hebben we bijvoorbeeld de Spelenkermis bedacht en georganiseerd in de herfstvakantie.” Zowel de Spelenkermis als de Pietengym waren een succes bij de deelnemertjes.

Onder begeleiding van Laarbeek Actief én twee zwarte pieten stormden de kinderen met cadeautjes over de daken
De pieten leren om over daken te lopen met cadeautjes en deze in de schoorsteen te gooien