Afbeelding

PNL-motie gebarentolk aangenomen

RREW-subsidie aangevraagd op advies PNL

Deze week blikken we kort terug op enkele punten uit de raadsvergadering van 19 november. Een door PNL ingediende motie, om het voor doven en slechthorenden mogelijk te maken gebruik te maken van een gebaren- of schrijftolk wanneer ze telefonisch contact op willen nemen met de gemeente, is donderdag 19 november door de Laarbeekse gemeenteraad unaniem aangenomen. Op de gemeentelijke website is het al langer mogelijk om tekst voor te laten lezen. Dit is bedoeld voor blinden en slechtzienden. Voor doven en slechthorenden is er echter nog geen mogelijkheid om telefonisch te communiceren met de gemeente. Deze mogelijkheid komt er nu dus wel, middels de speciale voorziening ‘Klik voor Teletolk’. De kosten voor de gemeente zijn heel laag en apps voor de gebruikers gratis. De dienst is maandelijks opzegbaar.

In de commissie Algemene Zaken van 29 oktober heeft PNL het college gewezen op een nieuwe subsidieregeling voor energiebesparingsmaatregelen voor inwoners van Laarbeek en gevraagd hier aan deel te nemen. Ondertussen is deze ook daadwerkelijk al aangevraagd. Binnen de RREW (Regeling Reductie Energieverbruik Woningen) kunnen gemeenten een tegemoetkoming aanvragen voor energiebesparingsmaatregelen die uiterlijk 31 juli 2022 zijn afgerond en zich richten op het aanbieden van kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen, optimaliseren van ventilatie- en verwarmingsinstallaties en advies voor energiebesparing, zowel voor een algemeen advies als voor een specifieke woning. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze de tegemoetkoming inzetten, bijvoorbeeld door de inzet van vouchers of het geven van voorlichtingsavonden. Voorwaarde is echter wel dat de helft van de woningen in een aanvraag huurwoningen betreft.

Met instemming van de gehele gemeenteraad is een definitieve verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de realisatie van twee zonneparken in Laarbeek; de Blauwe Poort en Liesvelden. Tevens is ingestemd met het instellen van een bestemmingsreserve ‘rendement grootschalige opwek’. Deze heeft een voorlopig plafond van €200.000 en wordt gevuld door de exploitanten van de zonneparken. Het geld wordt gebruikt voor verbetering van het buitengebied. De precieze voorwaarden daarvoor worden later vastgesteld. Er waren nog wel een flink aantal vragen, vooraf en tijdens de vergadering, die echter tot tevredenheid werden beantwoord. Zo had PNL vragen over o.a. te betalen leges, aansluitkosten, subsidieregelingen, het profijtplan en een aantal technische vragen. Voordat daadwerkelijk begonnen kan worden met de aanleg van de zonneparken zijn er nog een aantal mogelijkheden voor het aantekenen van beroep tegen de plannen. Alle schriftelijke vragen van PNL en de antwoorden daarop zijn te lezen op www.pnllaarbeek.nl.

Fractie PNL