Afbeelding

Iets minder hoge stijging Laarbeeks vastrecht

De inwoners van Laarbeek gaan iets minder vastrecht voor de afvalstoffenheffing betalen dan het college had voorgesteld. Aanleiding hiervoor is een amendement van PNL. In ruil voor het afzien van een verlaging in de frequentie ophalen oud-papier, wat wij voorstelden, kwam de wethouder PNL tegemoet door het vastrecht op het door ons gevraagde bedrag vast te stellen. Alle partijen stemden in, waardoor de door ons gewilde iets mindere stijging van het vastrecht een feit is. Zo zullen wij blijven proberen, ook als het om kleinere bedragen gaat, de lasten voor de Laarbeekse inwoners zo laag mogelijk te houden.

Mensen die doof of slechthorend zijn kunnen voortaan eenvoudig telefonisch contact opnemen met de gemeente Laarbeek. Dat is mogelijk via een knop 'bel met Teletolk' op de website (menu: Contact) van de gemeente. Deze nieuwe mogelijkheid is er gekomen dankzij een motie van PNL. Deze werd door alle partijen gesteund en is voortvarend opgepakt.

PNL heeft vragen gesteld over de voortgang van het veldcapaciteitsprobleem, waarmee Sparta’25 al jaren kampt. Vorig jaar zou er een oplossing komen, die echter werd wegbezuinigd. PNL heeft toen nog geprobeerd dit te voorkomen, maar daar was geen steun voor van de andere partijen. Op 2 juli heeft PNL een motie ingediend die er alsnog voor moest zorgen dat het college het probleem zou oplossen. Wethouder Buter gaf toen aan in gesprek te gaan met het bestuur van Sparta’25. Echter, na 2 gesprekken is niet voldaan aan de belofte om terug te komen met een plan van aanpak. Pas toen Sparta’25 zelf aan de bel trok kreeg men van de wethouder een antwoord met een excuus. Medio januari 2021 wordt een vervolgafspraak gepland.

De voetbalverenigingen uit Aarle-Rixtel, Lieshout, Mariahout en de korfbalvereniging uit Mariahout krijgen meer geld voor het aanbrengen van ledverlichting dan het college voorstelde. PNL had vooraf bepaald dat een andere verdeling van kosten de voorkeur zou hebben. Toen het CDA met een amendement kwam om een subsidie (€6644,00) niet bij de gemeente terecht te laten komen maar bij de verenigingen, konden wij die dan ook ondersteunen.

Carbidschieten is tijdens de jaarwisseling van 2020 verboden. De bedoeling hiervan is om de overbelaste zorg in ons land te ontzien. Ook volgens ons een logische keuze. We hebben aangegeven dat het persbericht, wat verstuurd is namens het college, wat voorbarig was. Dit suggereerde namelijk dat het besluit al was genomen, terwijl de gemeenteraad nog niets besloten had. Het aanpassen van de APV betekent in principe dat het verbod voor altijd blijft bestaan. Wij zijn van mening dat er volgend jaar opnieuw door de gemeenteraad bekeken moet worden of dit inderdaad zo moet zijn. De burgemeester heeft toegezegd dat dit gaat gebeuren.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een goed begin van 2021.

Fractie PNL.