Afbeelding
Foto: Mark Barten

Laarbeek Actief houdt 300 kinderen bezig tijdens kerstvakantie

Tekst: Nina Sneijers
Foto's: Mark Barten

Er was volop levendigheid op de nu zo stille parkeerplaats bij Kindcentrum ‘De Raagten’. Een groep van ongeveer 25 beweeglijke kinderen uit groep 1 tot en met 4 had zich in de kerstvakantie verzameld voor een Kerstactiviteit van Laarbeek Actief.

Laarbeek - Vanwege de nieuwe coronamaatregelen mochten de activiteiten niet meer binnen plaatsvinden. Het was daarom belangrijk dat de kinderen goed waren aangekleed en dat het niet zou regenen. “Deze vakantie hebben we ons aan één ding gehouden: ieder kind moet in beweging zijn en blijven. We willen niet dat de kinderen het koud hebben omdat ze te lang stil zitten”, vertelt Jaccy van den Enden van Laarbeek Actief.

“We moesten snel schakelen toen de nieuwe maatregelen werden aangekondigd, want in eerste instantie waren de spellen voor binnen bedoeld. Uiteindelijk hebben we samen met de Junioren nieuwe spellen bedacht die buiten gedaan konden worden.” De vakantieactiviteiten zijn een succes geweest. In drie dagen hebben er 300 kinderen aan mee gedaan, verdeeld over de verschillende spellen zoals lasergamen en de escaperoom. “In de carnavalsvakantie gaan we waarschijnlijk weer dingen ondernemen met Laarbeek Actief. Niemand kan nu toch op wintersport of carnaval vieren”, zegt Jaccy.

Tikkertje
De warming up van de kerstactiviteit begon met een potje tikkertje. Binnen een paar seconden bestond een gedeelte van de parkeerplaats uit rennende, lachende en gillende kinderen. Na de warming-up was het tijd om de spellen uit te leggen. Soms waren de spelletjes te moeilijk voor een groepje of vonden kinderen ze niet leuk. Dan kwamen de Junioren met creatieve ideeën op, zoals een nieuwe variant van tikkertje of verstoppertje.

De Junioren
Jasper zit in groep 8 en is een van de junioren. Hij begeleid het spel tikkertje samen met een van zijn vrienden. Hij is bij Laarbeek Actief Junior gegaan omdat hij graag iets samen met zijn vrienden wilde doen en zit er al sinds het begin bij. Ook vind hij het leuk om kinderen in beweging te houden. Nikki en Marijn uit groep 7 begeleiden samen het kerstbomenspel. Voor Nikki is het de tweede keer dat ze meehelpt, voor Marijn de eerste. Ook zij vinden het belangrijk dat kinderen in beweging blijven.

Nikki vindt het leuk om dingen uit te leggen. Bij hun spel moesten de kinderen een parcours doen en daarna een ring aan de arm van een van hen hangen, alsof ze een kerstboom versierden. Bij het spel van Ylja, ook uit groep 7, moesten kinderen een bal in een doek vangen, maar de bal raakte kwijt dus toen hebben ze het spel aangepast. De Junioren vinden het leuk om te begeleiden en de kinderen te laten sporten en de kinderen? Die zijn volop in beweging gebleven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding