To Do

Ik doe niet aan goede voornemens, want dat hou ik niet vol. Ik heb ooit een poging gedaan, maar met dat lijstje liep het af zoals het altijd afloopt met mijn to do-lijstjes; ik eindig met misschien een of twee taken afstrepen, maar aan de rest kom ik niet toe, vergeet ik of stel ik heel lang uit en tegen de tijd dat ik er weer aan denk, heb ik het lijstje al weggegooid.

Sowieso stel ik mijn lijstjes te ambitieus op en uiteindelijk bereik ik nooit alle doelen die ik gesteld heb. Voor deze vakantie had ik ook bedacht dat ik iedere dag zou gaan wandelen, iedere week drie keer een work-out zou doen, want naar de sportschool gaan kan inmiddels niet meer, alvast vooruit te werken voor school, op tijd een onderwerp gevonden te hebben voor mijn column en deze ook op tijd geschreven te hebben en een boek uitgelezen te hebben, maar spoiler: het is niet gelukt. Hoeveel mama ook erop aandringt om samen te wandelen, ik heb deze vakantie misschien drie keer gewandeld, van de zes work-outs die ik van plan was te gaan doen heb ik er twee gedaan, mijn schoolwerk ligt nog op me te wachten, want iedere keer dat ik tijd had vond ik dat ik ook wel mocht genieten van de vakantie, het onderwerp van mijn column ben ik aan het bedenken terwijl ik dit schrijf en met dat boek ben ik misschien tien pagina’s opgeschoten, dus hieruit kan wel de conclusie worden getrokken dat to do-lijstjes en ik niet samen gaan.

Wat ik wil gaan maken is een bucketlist van 2021, waarbij ik dus op schrijf wat ik dit jaar wil gaan doen. Het idee komt van een vriendin van mij en het leek me leuk om te maken. Omdat we ons momenteel nog in een pandemie bevinden, ga ik het niet te groots maken, maar ik mag hopen dat ‘drie keer een museum bezoeken’ wel een haalbaar doel is voor 2021. Het fijne van een bucketlist is dat er geen verplichtingen aanzitten. Als je je bucketlist-items niet haalt is het niet erg en kun je tegen jezelf zeggen “Ach, helaas is het er niet van gekomen”, maar goede voornemens moet je volhouden, anders krijg je een schuldgevoel. Ook heerst bij goede voornemens het idee dat je er binnen een maand mee begonnen moet zijn, maar voor je bucketlist heb je een heel jaar. Ik zie dus alleen maar voordelen in een bucketlist. Het enige nadeel is dat ik waarschijnlijk op 30 december nog drie musea ga bezoeken én een EHBO-cursus volg in een dag, omdat ik alles uitstel.