Tonny Gevers (links) en Albertine
Swinkels.
Tonny Gevers (links) en Albertine Swinkels. Foto: Martin Prick

Stichting Pandilla erg gelukkig met toezegging gemeente

Tekst en foto: Martin Prick

De gemeente Laarbeek heeft de vergunning verlengd van de plaatselijke Stichting Pandilla om in de komende drie jaar kleding te mogen inzamelen voor goede doelen in India. Enige tijd geleden werd overwogen om dit inzamelen van kleding te stoppen na een oproep in de landelijke media.

Laarbeek - Tonny en Jan Gevers uit Beek en Donk waren jaren geleden initiatiefnemers om wat te doen voor de katholieke gemeenschap in India. Als ze in 1980 en 1984 twee Indiase kinderen adopteren, zijn ze erg blij met een zinnige invulling van hun leven. Zij komen in die tijd in contact met vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap in India. De meeste Indiërs zijn Hindoeïsten of aanhangers van de Islam. Christenen zijn erg achtergesteld en staan dus ook achteraan in de rij bij het verkrijgen van voorzieningen. Zo is er in de meeste dorpen geen waterleiding en kunnen de kinderen niet naar school. Dit is aanleiding voor het paar om iets te doen om bepaalde zaken voor de allerarmsten te regelen. Schoon water is ook een groot probleem voor de meeste gezinnen. Pandilla werkt niet alleen voor de christenen maar via een overkoepelende organisatie voor alle mensen, die het nodig hebben.

Verspilling
In eerste instantie wordt er van het door het paar geschonken geld een waterput geslagen in één van de armste dorpen, Pandilla. De naam van de latere stichting komt hier vandaan. Terug in Nederland worden de zaken voortvarend aangepakt. Er wordt begonnen met het inzamelen van kleding, naar het voorbeeld van groepen in het buitenland. Van hen wordt het voorbeeld van de inzamelbakken overgenomen. Er wordt gestart in Beek en Donk. Later sluiten meer dan 400 gemeenten zich aan. Overal staan de containers voor kleding. De zakken gaan naar een verwerkingsbedrijf, waar wordt gesorteerd op bruikbaarheid en soort. Onbruikbare kleding wordt verwerkt tot poetskatoen en bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. Dan wordt de kiloprijs betaald aan de stichting. Er zijn meer spelers op de markt en langzaam aan wordt Pandilla één van de kleineren.

Alles komt goed terecht
De gemeente Laarbeek is doordrongen van de goede bedoelingen van de stichting en het belang van recycling . Erg blij is ook de Indiase deelstaat Andhra Pradesh, waar de meeste projecten worden gerealiseerd. Tonny Gevers is penningmeester van de stichting Pandilla en Albertine (Tineke} Swinkels voorzitter. De stichting is er trots op, dat bij hen niets aan de strijkstok blijft hangen. “We gaan regelmatig op controle naar India, maar de reis betalen we zelf. Dat gaat niet van het bedrag af, dat wij voor de kleding ontvangen. Eten en overnachting krijgen we in de dorpen aangeboden. We zijn dan bijvoorbeeld te gast bij father Albert in Emiala of father Anthony in Hyderabad. Zij hebben de projecten begeleid.” De leerlingen worden gehuisvest in diverse schoolgebouwen. Dat zijn scholen voor 3000 tot 3500 (!) leerlingen per stuk. Daarvan zijn er door de stichting al vijf gebouwd. Dorpen in de streek zijn erg blij met de talloze waterputten met bijbehorende filters en watertorens, die dankzij de stichting in India zijn gerealiseerd.

Als inwoners van Laarbeek kleding over hebben, heeft de stichting graag, dat die in de containers van Pandilla in Laarbeek terecht komt. Een bijdrage voor de stichting is ook altijd welkom. Kleding kan altijd worden gebracht aan de Grensweg 4 in Beek en Donk. Na een telefoontje naar 0413-209328 komt Pandilla ook graag kleding bij u ophalen.
Meer informatie op: www.pandilla.nl.