Afbeelding
Foto:

Inkomensgarantie door solidariteit

Laarbeek - Er zijn in Nederland ruim een miljoen zzp’ers: de timmerman, de boekhouder, de kapster, de wijkverpleegkundige. Ze zijn eigen baas en werken zonder personeel. Hun aantal is de laatste jaren flink gestegen, soms uit nood, soms uit eigen keuze.

Ook in Laarbeek is het aantal zzp’ers enorm in aantal toegenomen. Deze toename hangt samen met twee ontwikkelingen. Aan de ene kant gaan veel vakmensen over tot het zelfstandig runnen van een “bedrijf” omdat ze overtuigd zijn van hun goede kwaliteiten. Daarmee kunnen ze als zelfstandig ondernemer meer euro’s overhouden voor de door hun geleverde arbeid. Begrijpelijk. Aan de andere kant zijn er werknemers noodgedwongen als zzp’er begonnen omdat een vast dienstband soms als gevolg van veranderende wetgeving niet langer mogelijk was.

Risico’s
Maar wat gebeurt er wanneer je plotseling ziek of arbeidsongeschikt wordt? Velen denken dat hun dat niet overkomt omdat ze zich sterk en gezond voelen. Maar wat als dat zich toch voordoet? De inkomensderving dan maar afdekken bij een verzekeraar? Ze vinden dat verzekeraars niet transparant zijn, hoge eisen stellen en gepeperde premies in rekening brengen. Ze nemen daarom maar geen verzekering. Maar lopen wel een groot risico. Het kan toch ook niet de bedoeling zijn dat na jaren hard werken in no time de business verdampt met alle financiële, persoonlijke en sociale drama’s van dien.

Broodfonds
Enkele samenwerkende ondernemers, waaronder CDA-lid en econome Biba Schoenmaker, hebben niet afgewacht tot de overheid dit gat in het sociale vangnet zou gaan dichten, als dat überhaupt al zou gebeuren. Neen. Men ging zelf aan de slag. En zo werd het eerste Broodfonds geboren. Nu al zo’n vijftien jaar geleden. Het Broodfonds bestaat uit vijfentwintig á vijftig ondernemers, die maandelijks een zelfgekozen bedrag sparen en die bij ziekte naar rato van alle deelnemersrekeningen krijgen betaald. Dat doet het Broodfonds voor maximaal twee jaren. De uitbetaling geldt fiscaal als een gift. Ieder lid schenkt een ziek medelid een klein bedrag en dat blijft per jaar verder onder de grens van wat belastingvrij geschonken mag worden.

Inkomensgarantie
In feite gaat het hier om een inkomensgarantiefonds dat gebaseerd is op het coöperatieve gedachtengoed. “Idealisme dat het Broodfonds voedt is onmiskenbaar de gedachte dat het goed is een naaste in nood bij te staan”, aldus Biba Schoenmaker. Inkomensgarantie door solidariteit! Inmiddels zijn er in den lande al zo’n zeshonderd groepen gevormd. Het Broodfonds werkt!

Als CDA bereiken ons berichten dat ook in Laarbeek zzp’ers in de financiële problemen geraken die niet verzekerd zijn. Een discussie hierover met bijvoorbeeld het Ondernemersfonds Laarbeek lijkt ons erg nuttig. We zullen ook in gemeentelijk verband peilen of er draagvlak is voor de beschreven constructie van het Broodfonds of een variant daarop. We nemen initiatief en komen hier graag op terug.

CDA Laarbeek