Mevrouw Van der Mijden en Willem en zijn hondje Mazzel.
Mevrouw Van der Mijden en Willem en zijn hondje Mazzel. Foto: Joost Duppen

Vervolg voorpagina

'Van een vriendelijk gebaar kun je al gelukkig worden'

Eenzaamheid komt bij alle leeftijden voor. Maar uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat vooral bij ouderen eenzaamheid toeneemt. Ruim de helft van de 75-plussers voelt zich eenzaam. Eenzaamheid is nog altijd een taboe in Nederland. Mensen die eenzaam zijn, durven er niet makkelijk over te praten. En anderen vinden het soms lastig om mensen die eenzaam zijn te helpen of een contact te bieden.

Maar vaak kan een glimlach al in hele kleine dingen zitten. Met een simpel gebaar kan de eenzaamheid doorbroken worden. Zoals een vriendelijke zwaai. Een telefoontje. Of een keer in de week een kopje koffie drinken.

Willem en Mazzel
Sinds een paar maanden heeft Willem Opheij een hond, Mazzel. Hierdoor maakt hij enkele keren per dag een wandeling en zo komt hij ook langs het huis van mevrouw Van der Mijden. “Ik wandel veel met Mazzel en zag mevrouw voor het raam zitten. Ik zwaaide en ze zwaaide terug. Zo is het begonnen”, zegt de goedlachse Willem. Zo af en toe krijgt Mazzel van mevrouw Van der Mijden een koekje. “Op advies van de dokter moest ik negatieve dingen aan de kant zetten. Nu probeer ik er elke dag rekening mee te houden en hoop ik Willem en Mazzel te zien.”

Het bedankje in DeMooiLaarbeekKrant wilde mevrouw Van der Mijden bewust plaatsen. “Ik deed het niet omdat ik mezelf zielig vind. Ik hoopte dat meer mensen het zouden lezen. Er zijn echt veel meer eenzame mensen. Ik hoop hen en anderen te laten zien dat je van een vriendelijk, klein gebaar al gelukkig kunt worden.”