Lockdown door kabinet met drie weken verlengd

Laarbeek - De lockdown die sinds december geldt in Nederland, is met drie weken verlengt. Minister-president Mark Rutte maakte dit dinsdagavond tijdens de inmiddels traditionele persconferentie bekend. De lockdown geldt nu tot en met dinsdag 9 februari.

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. De volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiƫnten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat contacten zo veel mogelijk beperkt moeten worden zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee wordt de zorg toegankelijk gehouden voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus. Daarnaast vraagt het kabinet het Outbreak Management Team ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

Vaccin
De eerste Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat Nederland aan het begin staat van een nieuwe fase in deze crisis. Maar dit betekent helaas nog niet dat de maatregelen losgelaten kunnen worden. De meeste mensen zijn nog wel vatbaar voor het virus, en veel mensen in de samenleving zijn nog besmettelijk. Daarom zijn maatregelen onverkort nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Pas als het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen de basisregels worden losgelaten.

Basisscholen
Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet zo snel mogelijk of de basisscholen en de kinderopvang mogelijk al vanaf 25 januari open kunnen. Uit voorzorg en waar dat kan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs die fysiek onderwijs krijgen anderhalve meter afstand gaan houden.

Voor meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl.