Een nieuw jaar!

Ik moet altijd zo lachen als er weer een nieuw jaar voor de deur staat. Lachen is eigenlijk niet het juiste woord, ik probeer het in wat meerdere woorden hieronder te omschrijven.

Veel mensen hebben het gevoel dat, als er weer een jaar op zit, dan alles even stilstaat en we helemaal opnieuw kunnen beginnen. Een ideaal tijdstip om nieuwe afspraken te maken: “ik stop met roken” of “ik wil dit jaar een paar kilo afvallen" of “ik wil eindelijk eens wat meer gaan wandelen en fietsen”. Afspraken die je dan probeert een jaar of liefst voor altijd vol te houden. Eigenlijk heel mooi en ik realiseer me dat we inderdaad dat moment, het moment van 31 december naar 1 januari nodig hebben om ons leven te “resetten”, om even een nieuwe start te maken. Dat alles is natuurlijk goed maar dan is het toch goed om de realiteit in ogenschouw te nemen.

Je staat op 1 januari op, het is dan gewoonlijk iets later, voor mij behoorlijk wat later!!, want je hebt natuurlijk het oude jaar moeten uitzwaaien en het nieuwe in moeten luiden. Je doet je ogen open en voelt net als in het oude jaar nog precies dezelfde pijntjes. Je kijkt naar buiten en het weer is net zo goed of slecht als de dag ervoor. Er is geen krant omdat het zondag is, je smeert weer diezelfde boterham uit de zak van vorig jaar met een schijfje kaas op de ene snee en een stukje vlees op de ander. Dit alles compleet gemaakt met een heerlijk kopje thee met water van vorig jaar wat toch nog in de waterkoker zat. Je slikt je pillen, gaat je wassen en dan begint de dag.

Nieuw was begin van het jaar de aanval op de democratie in Amerika maar als vanouds zijn er de praatprogramma’s met veel kritiek op de zittende politiek, de deskundigen die alles schijnen te weten, de spontaan lijkende muziekprogramma’s van BNers die altijd vooraan moeten staan en voor velen alweer geen prijs in de vele grote loterijen. Het gaat gewoon allemaal door en vaak is het veel van hetzelfde…

Waar ik heen wil is niet zo ingewikkeld. Je leven is en gaat wat je er zelf van maakt. Er komen dingen op je pad, fijne dingen en minder fijne dingen maar je moet zelf iets van je leven maken. Soms heb je invloed op dingen en soms helaas niet.

Voor al deze dingen heb je eigenlijk geen nieuwjaar nodig. Ut giet oan………