Afbeelding

De sterrenhemel in januari 2021

De sterrenhemel in januari 2021

In deze rubriek laat Lieshoutenaar Martin Prick, tevens redacteur/fotograaf van DeMooiLaarbeekKrant, u kennismaken met de sterrenhemel.

Van jongs af aan kijkt Martin bij een heldere hemel altijd naar de sterrenhemel. Samen met anderen verzorgt Martin rondleidingen op de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Om jongeren daarvoor te interesseren heeft de vereniging Jan Paagman een jongerenafdeling, genaamd Galactica en bestaande uit 16 kinderen van 8 tot 18 jaar. Eén keer in de maand, de laatste tijd via ZOOM, komen zij bij elkaar. Met drie volwassen leden verzorgen ze dan een avond, waarbij de meest recente ontwikkelingen in de ruimtevaart en sterrenkunde centraal staan.

In deze maandelijkse rubriek in DeMooiLaarbeekKrant zal Martin steeds ingaan op een paar aspecten van de sterrenhemel, die op dat moment aan de hemel te zien is. Elke dag verschuiven de sterren schijnbaar een klein beetje. Planeten veranderen veel sneller van plaats. Vaak is het blote oog voldoende om de meeste interessante dingen te zien. Een verrekijker is een hulpmiddel om een onderdeel te kunnen bekijken. Er staat steeds vermeld of dit handig is.

Als het goed donker is, nu rond 19.15 uur, staat op 21 januari pal in het zuiden rechts van de maan een heldere lichtpunt. Als je goed kijkt is de kleur oranje. Onze ogen zijn ’s avonds minder gevoelig voor bepaalde kleuren, maar deze oranje punt is duidelijk te zien. Het is de planeet Mars, die op dit moment ‘dicht’ bij de aarde staat. Dichtbij is overigens nog steeds zo’n 62 miljoen kilometer. Door een verrekijker is te zien dat Mars een schijfje is en geen punt. Een puntlichtbron is in een kijker altijd een ster.

Over 15 jaar staat Mars weer zo dichtbij. Dat heeft te maken met de banen van de aarde en Mars om de zon. Mars heeft twee kleine maantjes: Phobos en Deimos. Die zijn zo klein, dat je ze vanaf de aarde als amateur niet kunt zien. Als je toch naar Mars aan het kijken bent zie je recht onder de planeet misschien een zwak lichtpuntje. Dat is de planeet Uranus. Met een goede telescoop is die te zien. Maar dan moet het wel écht donker zijn. Tevens moet je dan beschikken over een goede telescoop. Uranus staat ongeveer 2.957.473.000 kilometer van de zon. De planeet is groenachtig van kleur.