Starterslening toegankelijker gemaakt

Starterslening toegankelijker gemaakt

Een motie van PNL heeft ervoor gezorgd dat de starterslening wordt aangepast. De commissie Algemene Zaken heeft het voorstel als hamerstuk naar de raadsvergadering doorgezet. In 2020 diende PNL, op initiatief van Jong-PNL, een motie in om de starterslening aan te passen en daarmee toegankelijker te maken. Met de gewijzigde verordening wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. De maximale koopsom voor beiden wordt verhoogd naar € 250.000 (was € 194.000 en € 210.000). De maximumleeftijd wordt verhoogd van 34 jaar naar 38 jaar.

PNL en alle andere partijen zijn akkoord gegaan met een krediet van € 60.000 ten behoeve van de verplaatsing en onderhoud van het carillon van het voormalige gemeentehuis in Lieshout. De meest gemaakt opmerking tijdens de commissievergadering ging over de plek waar het carillon een nieuwe plek moet krijgen. We hebben er bij het college op aan gedrongen dit vooral in goed overleg te doen met bijvoorbeeld heemkundekring, inwoners en omwonenden.

Het Laarbeekse college heeft het plan ‘Ouder worden in Laarbeek’ opgesteld. Een onderdeel hiervan is het thema wonen. Allerlei oplossingsmogelijkheden komen hierbij aan de orde, echter de optie voor woningsplitsing ontbreekt. Volgens PNL is woningsplitsing één van de instrumenten om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en voor het stimuleren van initiatieven die geschikt zijn voor kleine huishoudens. Ook kan dit eenzaamheid onder ouderen tegengaan en bijdragen in het zorgen voor... Tevens kan het ingezet worden om het woningtekort terug te dringen. Net zoals bij alle oplossingsmogelijkheden vinden wij dat dit eenvoudig mogelijk moet worden. Geen ingewikkelde vergunningsprocedures, maar meedenken met de aanvrager. Wij vinden dat we het mensen zo eenvoudig mogelijk moeten maken hun eigen woon-toekomst in te richten. De wethouder heeft toegezegd dit vraagstuk mee te nemen in het vervolg van het traject. Uiteraard zullen wij erop toe zien dat dit ook gebeurt.

Bushaltes
Er komt een onderzoek naar het opwaarderen van de bushaltes nabij de N615 rotonde Bavaria. De commissie Ruimtelijk Domein heeft ingestemd met de kredietaanvraag van € 26.000 excl. BTW om een adviesbureau twee plannen verder uit te laten werken. De bedoeling is dat er parkeerplaatsen, extra fietsenklemmen en een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (door de provincie) worden gerealiseerd. De commissieleden hadden wel nog een aantal vragen over onder andere verkeersveiligheid en groencompensatie. PNL heeft gevraagd of het mogelijk is het onderzoek uit te breiden naar de Deense Hoek. Onder meer vanwege een subsidie op het uitvoeren van het plan nabij de Bavaria rotonde, blijkt dit nu niet wenselijk.

Tijdens de behandeling van de concept-zienswijze op het werkprogramma van het MRE heeft PNL erop aangedrongen vooral de kleinere centra (zoals in Laarbeek) niet te vergeten bij de Corona-herstelaanpak, waarvoor het MRE geld heeft vrijgemaakt. Hoewel het op dit moment nog lastig te voorspellen is welke negatieve gevolgen deze crisis zal hebben, hebben wij als PNL het college opgeroepen hier echt bovenop te zitten. Het college heeft gezegd het met onze wens eens te zijn en dat hier al goede afspraken over zijn gemaakt.

PNL-fractie.