Afbeelding

Het Klokhuis organiseert 'The Masked Voorlezer'

Beek en Donk - Als de leerkrachten van OBS Het Klokhuis in Beek en Donk iets duidelijk is geworden tijdens de tweede lockdown, dan is het wel dat leren meer betekent dan het verzorgen van een online les en samen overleggen over taken in de chat.

Met het sluiten van de scholen werd Het Klokhuis tijdens de eerste lockdown voor een megaklus gesteld, binnen een dag of twee moest alles ingericht worden voor digitaal thuisonderwijs. Uit het niets werden alle papa’s en mama’s ongevraagd gepromoveerd tot thuismeester en -juf. Voor iedereen schakelen en afzien, zeker naarmate het thuisonderwijs langer duurt. Maar de leerkrachten zien hoe hard iedereen zijn best doet om het hoofd boven water te houden, en zijn trots op al die jongens en meisjes en hun ouders.

En...oefening baart kunst want bij de tweede lockdown werd direct gemerkt dat iedereen al meer bedreven is in het werken in een online lesomgeving en ook de leerkrachten kunnen nu met een bredere blik kijken naar datgene wat nodig is voor succesvol thuisonderwijs. Waar ze tijdens de eerste lockdown vooral bezig waren met het organiseren van het onderwijs, hebben ze nu heel duidelijk ruimte en oog voor dat wat de leerlingen (naast online les en instructie) nodig hebben om zich prettig te voelen en daarmee hun hoofd bij het leren te kunnen houden. Een belangrijke pijler uit de visie op onderwijs: een kind dat zich gezien en gehoord voelt, heeft zijn hoofd vrij voor leren en kan zich pas dan optimaal ontwikkelen.

Samen zijn
Dat betekent dus ook iets voor het thuisonderwijs dat Het Klokhuis organiseert. Zo is er iedere dag ruimte ingepland voor het samen zijn en verbinding zoeken. Een gezellig praatje, een spelletje of een quiz met de juf of meester en de kinderen uit de groep. Maar daar blijft het niet bij. Zo organiseerde een leerling uit groep 7, geheel op eigen initiatief, een heuse ‘intro-rally’ voor zijn klasgenoten. Iedereen moest muziek intro's raden waarmee je een code kon verdienen. Daarmee werd je uitgenodigd voor een corona-proof bijeenkomst. Samen even bijkletsen in de tuin onder het genot van warme chocolademelk en iets lekkers. Verbinding zoeken en samen lol hebben is ook in deze tijd onmisbaar.                

Niet achterblijven
De juffen en meesters konden niet achterblijven natuurlijk en ook zij hebben, geïnspireerd door een populair tv-programma, een quiz voor alle kinderen (en ouders) van het Klokhuis in elkaar gezet: ‘The Masked Voorlezer’. Deze week bekijken de kinderen drie afleveringen waarin juffen en meester verkleed en met vervormde stemmen verhalen en gedichten voorlezen. Aan hen te raden wie er achter die prachtige vermomming zit.

Heerlijk om, ondanks de lockdown, op zoek te gaan naar de mogelijkheden om toch samen lol te kunnen hebben, elkaar te vinden en samen stappen te maken! Dat gaan ze zeker vasthouden wanneer volgende week de school eindelijk weer open gaat en ze weer “live” samen plezier mogen hebben.