Juf Anniek ('t Otterke) treft voorbereidingen voor komende maandag. Dan kan ze haar kleuters eindelijk weer verwelkomen.
Juf Anniek ('t Otterke) treft voorbereidingen voor komende maandag. Dan kan ze haar kleuters eindelijk weer verwelkomen. Foto: Mark Barten

Blijdschap om opening basisscholen, maar ook zorgen

Tekst: Remco Spierings
Foto: Mark Barten

De basisscholen mogen maandag weer open, nadat ze vanwege de coronamaatregelen net voor de kerstvakantie dicht moesten. Dat is goed nieuws voor de leerlingen, maar de aanvullende maatregelen zorgen wel voor wat extra haken en ogen op de scholen.

Laarbeek - "Wij zijn super blij dat de kinderen weer naar school mogen. Een leeg gebouw waar we nu in zitten is natuurlijk helemaal niets. Op scholen horen kinderen te zitten", laat directeur Dries Klösters van De Muldershof en ’t Otterke in Beek en Donk weten. Klösters vond dat het thuisonderwijs goed ging, maar merkte wel dat het voor iedereen té lang duurt. “Voor de leerkrachten is het stressvol en erg hard werken, bij de ouders zorgt het voor een enorme belasting en voor de leerlingen is het sowieso erg lastig. Het wordt hoog tijd dat ze weer in een structuur terecht komen.”

Quarantaine
Alhoewel de heropening van de scholen goed nieuws is, zitten er toch nog wat kanttekeningen aan. Als aanvullende maatregel moet bijvoorbeeld een hele klas voor vijf dagen in quarantaine, nadat is gebleken dat een kind uit die klas positief getest is op corona. “Ik ben bang dat de openstelling van scholen op deze manier al snel sluiting wordt van een aantal groepen. In de praktijk zal het dus zo uitpakken dat we nog steeds regelmatig klassen thuis hebben zitten”, gaat Klösters verder. “Voor ouders is dit ook nog een extra zorg, want nu was het thuisonderwijs planbaar. Straks horen ze misschien ’s middags pas dat de klas van hun kind vijf dagen in quarantaine moet.”

Meer risico
Ook Barbara Hoens, directrice van Het Breinplein in Aarle-Rixtel, was in eerste instantie blij toen ze het nieuws te horen kreeg. “Reden voor een feestje”, reageert ze enthousiast. “Wij zijn heel blij om de kinderen weer op school te mogen hebben en we merken ook dat het wel weer tijd wordt om weer in contact te komen met elkaar. Onze eerste reactie was dan ook ‘Jippie-Ja-Jee’, maar dan ga je een beetje nadenken over de extra maatregelen en dan komen er veel vragen naar boven. Ook ontstaat er een beetje angst omdat wij nog niet ingeënt worden en wel weer meer kinderen ontvangen. Daardoor lopen we meer risico en is er een beetje spanning over hoe we omgaan met de nieuwe maatregelen. Dat overschaduwt toch wel het feit dat je wil dat de kinderen weer naar school kunnen, want dat verdienen ze. Ze worden er erg blij van om met elkaar bezig te zijn.’’

Blij
Anniek van Leuken is leerkracht van groep 1-2 op ’t Otterke en kan niet wachten om de kinderen weer in de klas te mogen begroeten. “Ik ben heel blij dat de scholen weer opengaan, met name voor de kinderen én de ouders. Hoewel ik zelf nog geen kinderen heb, kan ik begrijpen dat het voor ouders heel lastig kan zijn als zij thuisonderwijs aan de kinderen geven en daarnaast zelf ook moeten werken. Voor mij als leerkracht gaat het videobellen met de kinderen prima, maar ik ben bij dat het een noodoplossing is. Je mist natuurlijk de interactie zoals je die in het klaslokaal hebt. Ook hebben we een aantal instromers. Zij gaan nu voor het eerst naar school, sommigen hebben de klas alleen nog maar online gezien.”

Dat andere mensen en collega’s zich zorgen maken, begrijpt Anniek. “Ook in mijn klas zal ik zo goed als mogelijk de maatregelen naleven. We zullen heel vaak de handen gaan wassen en alles ontsmetten. Echter, afstand bewaren met kleuters is zo goed als onmogelijk. Laten we hopen dat corona buiten blijft.”

Trots
Beide directeuren zijn erg trots over hoe de basisscholen het de afgelopen maand op hebben gepakt. “We hebben gezien dat de kinderen heel erg hard hebben gewerkt. Collega’s hebben het ook heel erg druk gehad met alle online lessen, maar ik denk dat we het best goed hebben gedaan. Complimenten aan de kinderen, leerkrachten en ouders’’, besluit Hoens. Klösters vult daarop nog aan: "We gaan niet meteen beginnen met toetsen of alles inhalen, maar lekker veel dingen doen en de kinderen op hun gemak stellen. Hopelijk kunnen we op vrijdag dan nog een klein beetje carnaval vieren in de klas.”