Afbeelding
Foto:

Volksgezondheid in Aarle-Rixtel in 2030

Volksgezondheid in Aarle-Rixtel in 2030

Aarle-Rixtel - In oktober 2020 heeft Dorpsplatform Aarle-Rixtel haar toekomstvisie voor Aarle-Rixtel in 2030 gepubliceerd, waarin verschillende onderwerpen ter sprake komen. De werkgroep ‘Zorg en Welzijn’ houdt zich bezig met het onderwerp ‘Volksgezondheid’ in Aarle-Rixtel.

De vraag naar zorg blijft stijgen. Met als oorzaak de vergrijzing en het minder aantal jongeren. Jan Dekkers, lid van de werkgroep Zorg en Welzijn: "Mensen leven langer en ouderen doen steeds meer en vaker een beroep op zorg. Ziekenhuisopname wordt beperkt en patiënten worden sneller naar huis gestuurd. Maar hier stopt de zorg niet. Achter de voordeur is waar de behoefte aan zorg, begeleiding en verpleging dan nodig is." De behoefte aan thuiszorg bestaat hierdoor uit meer verschillende vormen. Denk aan persoonlijke verzorging, huishoudelijk werk, maar ook hulp bij boodschappen doen of een afspraak maken bij een dokter.

Toenemende druk
Landelijk wordt geconstateerd dat er momenteel een toenemende druk op de gezondheidszorg is. "Aan de ene kant door de pandemie, maar ook doordat mensen steeds meer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Dat betekent een verplaatsing van de zorg naar de thuissituatie van mensen", geeft Jan aan. In de thuiszorg zijn vele (commerciële) aanbieders en instanties aanwezig in Aarle-Rixtel. "In de straten is het een komen en gaan van hulpverleners. Dit leidt wat ons betreft tot een enorme inefficiënte zorgverlening. Met als gevolg dat er een tekort is aan verpleegkundig en verzorgend personeel, omdat iedere organisatie haar dag-, avond- en weekenddiensten moet bemensen."

Centrale zorg in Laarbeek
De werkgroep ‘Zorg en Welzijn’ wil dat er bewustwording ontstaat voor deze ontwikkelingen in de zorg. Jan: "Het zorgen voor meer eenheid in de zorg en een toename van ‘nabuurschap’ zijn zaken die ons allemaal aangaan.’ Dorpsplatform Aarle-Rixtel pleit voor een experiment waarin de thuiszorg vanuit één centraal zorgkantoor in Laarbeek wordt aangestuurd. De bestaande zorgleveranciers, zoals Savant, Zorgboog en Tot uw Dienst leveren dan de gewenste input. Het Dorpsplatform verwacht dat zorgaanbieders op deze manier beter samenwerken en hun efficiency verhogen. Jan: "Wel moeten we er met z’n allen voor zorgen dat de zorg en ondersteuning betaalbaar blijft. Dit kan alleen als we aanspraak maken op voorzieningen als er echt geen andere oplossing meer is. Hiermee zorgen we ook dat zorg beschikbaar blijft voor diegenen die het echt nodig hebben."

Adviserende rol
Wil je als inwoner van Aarle-Rixtel graag reageren? Laat het weten! Het Dorpsplatform is op zoek naar mensen die mee willen denken over de leefbaarheid van Aarle-Rixtel. Dorpsplatform Aarle-Rixtel overlegt regelmatig met de gemeente en geeft gevraagd en ongevraagd advies over ontwikkelingen in Aarle-Rixtel. Bezoek de website www.dorpsplatform.nl of stuur een e-mail naar info@dorpsplatform.nl voor meer informatie.