Hand in Hand... kameraden

Iedere club, vereniging heeft zijn eigen logo, zijn eigen clubkleuren, zijn/haar eigen fans, die ook vaak hun eigen clublied of slogan hanteren. Zo ook met 'hand in hand kameraden...' Dit lied werd de laatste jaren niet meer zo uit volle borst gezongen. Natuurlijk het laatste half jaar niet meer, omdat er geen toeschouwers meer in, met name, de Kuip zitten, maar zeer zeker ook omdat de prestaties in het Rotterdamse de wensen te over lieten. Want elke Feyenoorder, maar ook andere clubfans, kent dit lied van buiten en kan het vol trots meezingen.

Ben je voor een andere club, dan zing je gewoon de naam van jouw club + 1 en klinkt het hartstikke goed. Maar toch...dan niet uit die volle borst. Maar wat blijkt? Het lied, wat gemaakt was door Johnny Hoes, was gemaakt voor Ajax..."voor Ajax 1", maar het sloeg helemaal niet aan in Amsterdam en dus de versie maar gemaakt voor aartsrivaal Feyenoord. Maar ook Hoes had het een beetje 'gestolen', want voetbalvereniging Coal, ook uit Rotterdam. had dit clublied als eerste. Hier speelde toen niet onverdienstelijk de voetballer...juist ja, Johnny Hoes, die het als Rotterdammer omtoverde tot 'hand in hand voor Feyenoord 1'.

Het clublied van v.v. Coal uit 1961, is een oorspronkelijke 19de- eeuwse compositie van Wilhelm Speidel en werd in 1965 door Hoes op single uitgebracht als een typisch Feyenoordlied. Maar hij schreef nog wel in 1966 het bekende nummer "Op een slof en een oude voetbalschoen", nu voor de club uit Amsterdam. Twee jaar later was er wel nog een eigenaardig liedjesdrama. Feyenoord was in '68 koploper tot in maart van dat jaar. Men had al een nummertje gemaakt waarin Feyenoord de kampioensschaal zou gaan pakken. Het liedje van Twee Kleintjes Pils, met als titel "Niets meer aan te doen, Feyenoord Kampioen", kon helaas op weinig begrip teren. Ajax werd dat jaar nog Kampioen.

Zo ook met good old Abe Lenstra. Hij speelde toentertijd voor SC Enschede tegen DOS uit Utrecht om het kampioenschap en had op voorhand al "Hand in Hand..." opgenomen. De single had hij stiekem al klaargelegd, maar werd nimmer daar gedraaid...Abe verloor die wedstrijd. Niemand heeft elkaar hier mee willen pesten, maar het lied van de 'kameraden' is toch een echt Feyenoordlied geworden. Een lied dat ze afgelopen weekend, zeer zeker thuis een keertje hebben kunnen zingen. Na een grote reeks zonder nederlagen, werden ze af geserveerd door drie nederlagen op rij, welke nu weer door een klinkende overwinning op rivaal nummer 2 werd behaald. En niet op de laatste plaats door een 'meesterzet' van Dick, door de zaak eens wakker te schudden, enkele dagen tevoren. Ook zal bij menigeen in gedachten zijn geweest, de echte vertolker van het Rotterdamse clublied Jaap Plugers, welke ernstig ziek is en die afgelopen week in het zonnetje werd gezet door verschillende Feyenoordfans. Onder het gezang van hem kwamen de Feyenoorders afgelopen weekend weer het veld op en lieten die zondagmiddag niemand in de steek! "Prachtig, dat is Rotterdam!", aldus de vertolker!