Perspectief

Het begon met een Eritrees meisje. Nadat ze minstens tien keer had gezegd dat ze graag bij ‘De Regt’ wilde gaan werken, want ‘ik hou zo van oude mensen’, besloot ik het toch maar eens te gaan vragen. Ik had geen hoge verwachtingen. Haar Nederlands was namelijk nog niet al te best. Maar, wanneer ze dat ter plekke zelf zou horen, kwam het vast beter aan dan dat ik het zei. Een betere stimulans om de taal te verbeteren zou ze niet kunnen krijgen.

De eerstvolgende keer dat we langs het wooncomplex fietsten en madam er weer over begon, stapte ik af. ‘Nou kom op dan’ ze ik ‘we gaan het vragen’. Daar schrok ze van. Ze bleef dralen bij het parkeren van haar fiets. Ik zag dat ze haar handen niet stil kon houden van de spanning: ‘Oh Yoka, ik vin moelijk’. Uiteindelijk moest ik haar bijna mee naar binnen trekken.

We hadden het moment niet beter kunnen kiezen. De heer Ron Barents, locatiecoördinator, had namelijk even tijd. Alles had ik verwacht maar niet zijn spontane reactie dat ze van harte welkom was. Extra handjes kon hij altijd wel gebruiken. Hij wilde haar een kans geven door haar op proef een paar keer mee te laten draaien. Bewoners van en naar het restaurant brengen bijvoorbeeld. Van beide zijden kon dan bekeken worden of het zou werken. Er moest wel eerst even een VOG (verklaring onbesproken gedrag) aangevraagd worden. Een stukje zekerheid bij het werken met kwetsbare ouderen. Wat was ze blij.

Inmiddels heb ik geleerd dat niets zo zinvol is voor statushouders dan ze vrijwilligerswerk te laten doen. Ze leren daar zo ontzettend veel van. Actief meedraaien en leren over onze samenleving, het ergens bij horen en, heel belangrijk, de taal beter leren. Je ziet ze gewoon groeien. Van iemand die bijna schuw was en uitsluitend contact durfde te hebben met mensen uit haar eigen cultuur, zag je dit meisje in recordtempo veranderen in een zelfbewuste dame.

Verschillende statushouders hebben ondertussen hun plekje bij ‘de Regt’ weten te vinden. Ron Barents geeft toe dat het in het begin wel wat meer vraagt om deze mensen wegwijs te maken, ‘maar’ zegt hij ‘ik krijg er wel heel gemotiveerde mensen voor terug’. Het is de prettige leerschool die hen perspectief geeft op ooit een betaalde baan, een toekomst. We weten momenteel allemaal maar al te goed hoe belangrijk perspectief is.