Een sociaal contract

Een sociaal contract

In DeMooiLaarbeekKrant van 4 februari 2021 heeft de werkgroep Zorg en Welzijn van het dorpsplatform Aarle-Rixtel haar toekomst visie gepresenteerd over het onderwerp Volksgezondheid. Vanwege de stijgende vraag naar zorg pleit de werkgroep Zorg en Welzijn voor meer eenheid in de zorg en een toename van het nabuurschap. Bovendien zou men graag zien dat er een experiment wordt opgezet om vanuit één centraal kantoor in Laarbeek de zorg aan te sturen.

Het is me uit het hart gegrepen dat deze gedachte nu door deze werkgroep in de dorpsvisie van Aarle-Rixtel is opgenomen. De Coöperatieve Vereniging Tot uw Dienst is in het jaar 2005 opgericht om aan deze doelstellingen te werken. Vanuit het niets is een organisatie ontstaan met nu in 2021 25 medewerkers in vaste dienst. De coöperatieve gedachte om de zorg kleinschalig en dicht bij huis te organiseren met een maximale zeggenschap van de zorgvrager in aansluiting op het eigen netwerk ligt hier aan te grondslag. Bovendien zijn de leden eigenaar van de organisatie en bepalen het beleid. Iedereen die wil kan zich gratis aansluiten als lid.

De zorg met al zijn wetten is een taaie materie en we zijn ons er van bewust dat de tijd dringt om grotere stappen te zetten. In het Eindhovens Dagblad van 4 februari is te lezen dat de gemeente Laarbeek van mening is dat 'het niet de rol van de gemeente is om invloed uit te oefenen op welke zorgaanbieders in welke wijk acteren'. Men beroept zich op de vrije keuze van de gebruiker voor een aanbieder.

Je kunt je bij deze opvatting afvragen of dit nog wel houdbaar is in tijd van personeelsschaarste. Vervolgens is de vraag: Wat is nu belangrijker: een zorgaanbieder of is dat degene die bij je in huis komt om huishoudelijk werk te doen en/of je te verzorgen en te verplegen?

Het zou de gemeente sieren als ze het initiatief neemt om tot een sociaal contract te komen met de inwoners via de hun vertegenwoordigende organisaties. Dat er nog wel enkele wettelijke problemen overwonnen moeten worden is duidelijk maar dat wil niet zeggen dat afwachten en passief toezien helpt de broodnodige veranderingen tot stand te brengen.

Als de gemeente het initiatief neemt om tot een sociaal contract te komen dan is dat een belangrijke eerste stap om aan de oproep van de werkgroep Zorg en Welzijn van het dorpsplatform tegemoet te komen.

Don van Sambeek
Voorzitter Coöperatieve Vereniging Tot uw Dienst